Ökande popularitet för indexfonder

jul 14, 2024

Svenskarnas intresse för fondsparande växer, trots ekonomiska utmaningar. Fler väljer bort dyra fonder och det är en ökande popularitet för indexfonder, som har lägre avgifter.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Enligt pensions- och sparbolaget AMF:s årliga rapport om fondavgifter är det tydligt att det finns en ökande popularitet för indexfonder. Per Wiklund, affärschef på AMF Fonder, ser två huvudsakliga skäl till denna trend. För det första blir folk mer medvetna om avgifternas betydelse på lång sikt. “Folk tänker mer långsiktigt nu”, säger han. För det andra skapar problem och skandaler inom finansbranschen en misstro mot dyrare fonder. “Indexfonder ses som prisvärda alternativ”, förklarar Wiklund.

Antalet indexfonder har fördubblats sedan 2010, och under samma period har den andel av aktieförmögenheten som sparas i dessa fonder ökat från 6 till nästan 22 procent. Den genomsnittliga avgiften för alla typer av fonder var 1,30 procent under det senaste året, vilket är en minskning med 0,06 procentenheter jämfört med föregående år och en minskning med 0,31 procentenheter över det senaste decenniet.

Trots den relativt små minskningen av avgifterna menar Wiklund att prispressen är påtaglig. “Svenska småsparare har pengar både på banken och i fonder, inklusive pensionssparande där man ofta får rabatter. Dessa rabatter har pressats ytterligare över tid”, säger han.

Wiklund avfärdar oron att sparare i en bättre ekonomisk situation skulle vara villiga att ta större risker och ignorera höga avgifter. “Svenska småsparare är smarta och håller sig till den långsiktiga trenden”, säger han. Han menar att även om ekonomin förbättras, är det osannolikt att folk slutar spara.

Trots utmaningar som hög inflation och stigande räntor ökade svenskarnas fondsparande under 2023. Tillsammans med en värdestegring ledde detta till att den totala fondförmögenheten steg med 14 procent och återigen nådde rekordnivåerna från 2021.

 

 

Tips!

  1. Välj fonder med låga avgifter: Undvik dyra fonder och välj istället indexfonder för att maximera din avkastning på lång sikt.
  2. Tänk långsiktigt: Ha en långsiktig sparhorisont och var medveten om hur avgifterna påverkar ditt sparande över tid.
  3. Diversifiera ditt sparande: Sprid dina investeringar över olika typer av fonder för att minska riskerna och öka chanserna till stabil avkastning.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
SVD – https://www.svd.se/a/AvPLzq/storre-sug-efter-billigt-fondsparande

Liknande nyheter