Mest eftertraktade utbildningarna i Sverige

jul 14, 2024

Nu när antagningsbeskeden har kommit avslöjas vilka som är de mest eftertraktade utbildningarna i Sverige. Under torsdagen fick alla de som sökt till universitet eller högskola besked om de kommit in eller ej. I år har över 400 000 personer sökt en utbildningsplats, och det är framför allt läkarprogrammet som lockar flest sökande.

– Det är ingen överraskning, säger Robin Johansson, enhetschef på Universitets- och högskolerådet, till SVT.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Populära utbildningar och trender

Bland de mest eftertraktade utbildningarna i Sverige återfinns läkarprogrammet på Karolinska institutet i topp, följt av ekonomiprogrammet på Handelshögskolan i Stockholm. Därefter kommer juristprogrammen i Lund, Stockholm och Göteborg.

– Det är ingen överraskning. Tradition spelar en roll, och det är yrken som folk finner intressanta. Status och ekonomi kan också vara faktorer, men det finns många aspekter att ta hänsyn till, fortsätter Robin Johansson.

 

Ökat intresse för yrkesutbildningar

En tydlig trend är att fler söker sig till utbildningar som leder till en yrkesexamen. Utbildningar till arbetsterapeut och fysioterapeut har sett den största ökningen i antal sökande.

– Det är yrken med goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden, säger Robin Johansson.

 

Hårdare konkurrens om platserna

Med över 400 000 sökande är konkurrensen om utbildningsplatser hårdare än någonsin. Många av de sökande kommer kanske inte in på sina förstahandsval och måste därför vara beredda att ändra sina planer eller söka sig till mindre populära program och universitet.

 

Vad betyder detta för framtiden?

Att läkarprogrammet fortsätter att vara en av de mest eftertraktade utbildningarna i Sverige visar att yrket behåller sin attraktionskraft trots de utmaningar som finns inom vården. Samtidigt visar det ökade intresset för yrkesutbildningar som arbetsterapeut och fysioterapeut en medvetenhet om framtida behov på arbetsmarknaden och en vilja att utbilda sig inom områden med goda jobbchanser.

Robin Johansson påpekar att det inte bara är status och lön som lockar, utan också ett genuint intresse för yrkena. Detta är positivt för framtidens arbetsmarknad, då det behövs engagerade och kunniga yrkesutövare inom alla områden.

– Det är viktigt att vi fortsätter att stödja och utveckla utbildningar som möter både individernas intressen och samhällets behov, avslutar Robin Johansson.

 

Mest sökta utbildningar som förstahandsval

  1. Läkarprogrammet, Karolinska institutet
  2. Ekonomiprogrammet, Handelshögskolan i Stockholm
  3. Juristprogrammet, Lunds universitet
  4. Juristprogrammet, Stockholms universitet
  5. Juristprogrammet, Göteborgs universitet

 

Yrkesutbildningar som ökat

  1. Arbetsterapeut (+25 %)
  2. Fysioterapeut (+12 %)
  3. Civilingenjör (+9 %)
  4. Högskoleingenjör (+8 %)
  5. Sjuksköterska (+8 %)

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
Finanstid. “Här är yrkena flest vill utbilda sig till – antagningsbeskeden är här.” Finanstid, https://finanstid.se/har-ar-yrkena-flest-vill-utbilda-sig-till-antagningsbeskeden-ar-har/

Liknande nyheter