Genomsnittlig månadspeng för barn: överraskande skillnader

nov 28, 2024

Vad är en genomsnittlig månadspeng för barn? En stor del av barnen i Sverige får månadspeng och enligt en undersökning från Länsförsäkringar påverkas beloppet av föräldrarnas inkomstnivå och antalet syskon i familjen. Kartläggningen visar att den genomsnittliga månadspengen för barn ligger på 554 kronor.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Lär barnen hantera pengar

Totalt 63 procent av alla barn mellan 6 och 18 år i Sverige får varje månad pengar att hantera själva. Den genomsnittliga månadspengen för barn uppgår till 554 kronor enligt Länsförsäkringars studie. Privatekonomen Stefan Westerberg betonar vikten av att månadspengen används som ett steg mot självständighet där månadspengen är ett bra sätt att lära barn hantera pengar. Försök därför ha löpande samtal med barnen om vad månadspengen ska användas till.

LÄS: Så lär du ditt barn att bli en pengamästare

 

Genomsnittlig månadspeng för barn i olika åldrar

Genomsnittlig månadspeng för barn i olika åldrar

För barn mellan 6 och 8 år är den genomsnittliga månadspengen 129 kronor, medan ungdomar mellan 16 och 18 år får i snitt 942 kronor. Men det är inte bara åldern som påverkar hur mycket pengar barnen får. Antalet barn i hushållet och föräldrarnas inkomstnivå spelar också roll. Ensambarn får i genomsnitt 720 kronor, medan barn med syskon får drygt 400 kronor. Dessutom ger familjer med låg inkomst sina barn cirka 120 kronor mindre än genomsnittet.

LÄS: Så mycket bör föräldrar spara till barnen

 

Ekonomisk läroprocess med månadspeng

Stefan Westerberg påpekar också att det är viktigt för barnen att få göra mindre misstag med sina pengar. Låt barnen också göra mindre misstag med små belopp, som att köpa en leksak som lätt kan gå sönder. När pengarna är slut, är de slut. Detta är en del av läroprocessen och hjälper barnen att förstå att pengar inte växer på träd.

LÄS: Så enkelt investerar du med Avanza Auto: Steg för steg

 

Sparande och framtida mål

Sparande och framtida mål

Två tredjedelar av föräldrarna säger att deras barn är bra på att spara sin månadspeng för att köpa något i framtiden. Westerberg understryker att det är viktigt att koppla sparandet till något positivt för att barnen ska lära sig uppskatta sparandet och se resultaten på lång sikt. Barnen bör lära sig att uppskatta sparandet och se resultaten av det på lång sikt. Det kan också vara motiverat att öka månadspengen på grund av inflation eller för att minska behovet av Swishbetalningar.

 

 

 

Försäkring

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning
www.privataaffarer.se/privatekonomi/hushallsekonomi/stor-variation-i-hur-mycket-barn-far-i-manadspeng-har-ar-genomsnittet/

Liknande nyheter