Svensk Handel varnar: Akta dig för dessa sajter

aug 25, 2024

Kort version

Svensk Handel varnar och två populära shoppinghemsidor har fått hård kritik. En undersökning visar att 71 procent av svenskarna redan har beställt från dessa sajter, och nu uppmanar Svensk Handel regeringen att uppmärksamma de risker som konsumenterna utsätter sig för.
De kinesiska sajterna Temu och Shein har varit föremål för omfattande kritik under en längre tid. Kritiken har bland annat handlat om omänskliga arbetsförhållanden, försäljning av produkter som innehåller giftiga ämnen och falska kampanjer. I maj blev Temu anmält av Sveriges Konsumenter och 16 andra europeiska konsumentorganisationer för att ha manipulerat kunder. Trots detta handlar många svenskar från dessa sajter, som erbjuder extremt billiga priser.

 

Svensk Handel varnar – Regeringen måste agera

Nu har Svensk Handel vädjat till regeringen och uppmanar den svenska regeringen att markera mot Temu och Shein, likt man tidigare gjort i Danmark. Viktor Schmidt, presschef på Svensk Handel, förklarar att produktsäkerheten är en stor orosfaktor. Produkterna som säljs på dessa sajter uppfyller inte de lagar och krav som finns inom EU. I Sverige finns produktsäkerhetslagen, som tillverkare, importörer och distributörer måste följa. Eftersom Temu och Shein drivs av kinesiska aktörer, omfattas de inte av denna lagstiftning.

Svensk Handel anser att det är oacceptabelt att kinesiska e-handelsjättar får spela efter andra regler än svenska företag. I ett pressmeddelande under rubriken “Regeringen måste markera mot Temu och Shein” påpekar organisationen att svenska företag, jobb och skatteintäkter riskerar att gå förlorade om inget görs.

 

71 procent har handlat där

Enligt Viktor Schmidt skulle en markering från regeringen kunna påverka svenska konsumenters köpbeteende. En undersökning visar att 71 procent av svenska konsumenter någon gång har handlat från Temu eller Shein. Förhoppningen är att en tydlig signal från regeringen skulle leda till att färre svenskar handlar från dessa riskfyllda sajter.

 

En bättre privatekonomi som sänker dina lån

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/handlat-fr%C3%A5n-dessa-hemsidor-nu-varnas-svenska-konsumenter/ar-BB1q13yb?ocid=hpmsn&cvid=bc49016bbe13496787825a92eac26528&ei=9

Liknande nyheter