Idag finns det cirka 2500 trafiksäkerhetskameror längs Sveriges vägar, och det krävs bara en liten hastighetsöverträdelse för att trafikkameran ska ta bilden. Trafikkamerorna är utplacerade strategiskt och enligt polisen räddar de ungefär 20 liv per år och förhindrar allvarliga skador för cirka 70 personer. En liten hastighetsöverträdelse på sex kilometer i timmen över hastighetsgränsen räcker för att trafikkameran ska aktiveras och ta en bild på 14 meters avstånd.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Varje år skickas ungefär 350 000–400 000 bilder på fortkörare till polisen, men endast 120 000–130 000 av dessa leder till böter. Många bilder sållas bort på grund av otillräckliga bevis. Det kan bero på att förarens ansikte inte syns, registreringsskylten är skymd, eller andra faktorer som försvårar identifieringen av föraren. Resursbrist hos polisens enhet i Kiruna, som ansvarar för att utreda dessa brott, bidrar också till att många fall inte leder till åtgärder.
Trafikkameror och hastighetsöverträdelser
För att fastna på bild krävs det att du kör sex kilometer i timmen över hastighetsgränsen, men alla trafikkameror är inte alltid aktiva. De senaste åren har antalet förare som fälls för fortkörning minskat med 20 procent, främst på grund av resursbrist hos de som utreder bilderna. Björn Thunblad från polisen säger till SVT att man har budgeterat för mer personal nästa år för att hantera detta problem.
Inför 2024 har Trafikverket beslutat att sätta upp fler trafikkameror i tätorter och på motorvägar. Enligt Eva Lundberg, nationell samordnare för ATK-verksamhet på Trafikverket, har hastighetsefterlevnaden förbättrats betydligt på sträckor med kameror, där endast cirka fem procent av fordonen kör över hastighetsgränsen. Dock kvarstår utmaningar i tunnlar, där hastighetsöverträdelser fortfarande är vanliga, även om situationen har förbättrats sedan kamerorna installerades.
Ökad säkerhet med trafikkameror
Tunnlar verkar vara ett särskilt problem för svenska bilister. Listan över antalet tagna fortkörare under 2023 domineras av tunnlar runt om i landet. Utöver detta tar trafikkameror längs trafikerade vägsträckor utanför storstäderna också en betydande mängd fortkörare.
**Källhänvisning:**
“Så lite fortkörning räcker – då tar kameran bilden”
Carup, tillgänglig: https://carup.se/sa-lite-fortkorning-racker-da-tar-kameran-bilden/#google_vignette