Få en gratis båttur genom att plocka skräp

jul 29, 2024

Kort version:
I Köpenhamn erbjuds turister en gratis båttur i utbyte mot att plocka skräp i kanalen. Initiativet, en del av Copenpay, har fått stort gensvar och syftar till att främja hållbar turism. Genom att engagera turister i miljöarbete hoppas man minska nedskräpningen och hantera massturismens negativa effekter. Invånarna har blandade känslor, men många välkomnar initiativet som ett positivt steg mot en renare stad.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Få en gratis båttur genom att plocka skräp

Rensa Köpenhamns kanal från skräp och njut av en gratis båttur. Detta erbjudande till turister lanserades i Köpenhamn tidigare i juli och har redan fått stort gensvar. “Vi vet att vi inte kan rädda hela världen, men det här är ett sätt att bidra,” säger Julie Overgaard på Goboat.

Två båtar med sammanlagt 14 turister, utrustade med håvar, har precis gett sig ut i Köpenhamns kanal för att samla skräp. Som tack får de låna båten gratis i en timme, vilket annars skulle kosta cirka 900 svenska kronor. Intresset har varit enormt, med fullbokade dagar och allt fler utländska namn i bokningssystemet, enligt Overgaard.

 

LÄS: BILLIGASTE RESMÅLEN I EUROPA

 

Få en gratis båttur genom att plocka skräp: Initiativets bakgrund

Detta initiativ är en del av Copenpay, ett koncept framtaget av Köpenhamns officiella turistbyrå som belönar turister som väljer hållbara alternativ. “Tidigare har vi gett håvar till barn och utnämnt dem till skräppirater när de kommer tillbaka med skräp, men detta är första gången vi erbjuder gratis båttur som tack för hjälpen,” säger Overgaard.

 

Turister deltar aktivt i skräpinsamling

Aline Almedia från Brasilien och Robert Nally från Irland är två turister som nappat på idén. Efter en timme till sjöss har de lyckats fylla två påsar med bland annat pappersmuggar och plast. “Jag läste om det på Instagram och tyckte att det var en fantastisk idé. Köpenhamn är också en dyr stad, så det fanns inget att tveka över,” säger Aline Almedia. Robert Nally instämmer och jämför Köpenhamn med Barcelona där turister blivit allt mindre omtyckta bland vissa grupper. “Jag vet att lokalinvånare har varit trötta på massturismen, men detta är ett mycket bättre sätt att tackla problemet.”

 

Lokalinvånares reaktioner på initiativet

Stadsdelen Islands Brygge, där båtuthyrningen ligger, har under sommaren varit särskilt utsatt för högljudda fester och skräp. Lokalinvånare har tidigare oroat sig över glasbitar som hundar kan trampa på och skräp som riskerar att hamna i kanalen. “Det har blivit allt mer skräpigt och stökigt under sommarmånaderna,” säger Kim Baden Kristensen som bott i området i 15 år. Men enligt honom kan man inte enbart lägga skulden på turister. “Det kommer många danskar från utkanten av Köpenhamn. Jag tror att de skräpar ner mest, men om turisterna tycker att det är kul att rensa kanalen är det ju fantastiskt.”

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1308687-har-sparar-turister-pengar-om-de-plockar-skrap

 

Liknande nyheter