Skogens guld i överflöd – och så säljer du det

aug 1, 2024

Kort version:
Årets kantarellsäsong är historisk med ett överflöd av skogens guld i de svenska skogarna. Wermlands Skogsförråd rapporterar rekordnivåer av inköpta kantareller, med över 20 ton förväntat innan säsongen är slut. Detta överflöd har också påverkat marknadspriserna, vilket gynnar både svampplockare och inköpare.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Skogens guld i överflöd i svenska skogar

Svenska skogar är just nu fyllda av kantareller, som ofta kallas för “skogens guld,” och årets säsong ser ut att slå alla tidigare rekord. Det växlande sommarvädret har skapat optimala förhållanden för svamptillväxt, vilket har resulterat i ett överflöd av kantareller i skogarna.

Enligt Evelina Hultman, ägare av Wermlands Skogsförråd i Kil, har företaget redan satt ett nytt rekord för mängden kantareller som köpts in under en enskild julimånad. “Vi har redan överskridit tidigare rekord och kommer sannolikt att nå över 20 ton innan säsongen är slut,” berättar hon för VT. Detta överflöd av skogens guld har inte setts på flera år och är ett välkommet tillskott för både svampplockare och inköpare.

 

LÄS: FÅ EN GRATIS BÅTTUR NÄR DU PLOCKAR SKRÄP

 

Prisjusteringar på grund av skogens guld i överflöd

Wermlands Skogsförråd, som köper in kantareller främst från privatpersoner, har under denna säsong mottagit mellan 1 och 2 ton kantareller dagligen. Det är en enorm skillnad jämfört med den torra sommaren 2018, då företaget endast fick in 3 kilo under hela juli månad. “Jag har aldrig tidigare upplevt en sådan mängd så här tidigt under mina 30 år i branschen,” säger vd Ola Hultman till DI.

Det stora utbudet av skogens guld har också påverkat priserna på kantareller. De större kantarellerna säljs för 70 kronor per kilo, medan de mindre och knubbigare kantarellerna, som är särskilt eftertraktade av restauranger, ligger på 100 kronor per kilo.

 

Tjäna pengar på din skogspromenad

Om du vill tjäna pengar på din skogspromenad så kan du antingen sälja bär och svamp till ombud som tex Wermlands Skogsförråd eller kan du sälja till restauranger, butiker eller direkt till konsumenten.

 

GÅ MIN KURS – HUR DU FÅR EN GRYM PRIVATEKONOMI

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning
www.omni.se/rekordar-for-skogens-guld-lar-landa-pa-over-20-ton/a/B0xkRl

Liknande nyheter