Ökande konkurser i Sverige: Oroande utveckling i flera branscher

aug 1, 2024

Kort version:
Ökande konkurser i Sverige med 12 procent i juli jämfört med samma period förra året. Fastighetsbranschen har drabbats hårdast med en ökning på över 50 procent, följt av bygg- och motorbranschen. Den svenska kronans svaghet och bristen på investeringar i byggindustrin är några av de bidragande orsakerna. Trots denna negativa trend har vissa sektorer, såsom partihandel och kommunikationsbranschen, sett en minskning i konkurser.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Ökande konkurser i Sverige: Oroande utveckling i flera branscher

Antalet konkurser i Sverige har återigen börjat öka, med en uppgång på 12 procent i juli jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från Upplysningscentralen (UC). Denna negativa utveckling beskrivs av kreditmarknadsanalytikern Petter Alvsten som ett bakslag, särskilt med tanke på den nedgång i konkurser som observerades i föregående månad.

– Vi hade verkligen hoppats på en vändning, men tyvärr blev det inte så, konstaterar Alvsten.

 

LÄS: SKOGENS GULD I ÖVERFLÖD

 

Fastighetsbranschen hårt drabbad av ökande konkurser i Sverige

Fastighetssektorn har varit den mest drabbade av de ökande konkurserna i Sverige, med en dramatisk ökning på över 50 procent jämfört med samma period förra året. Även byggbranschen har påverkats, med en ökning på 14 procent, och motorbranschen har sett en uppgång på drygt 30 procent. Alvsten pekar på den svenska kronans försvagning och den minskade investeringsviljan inom byggindustrin som viktiga faktorer bakom den ökade konkursfrekvensen.

Samtidigt har vissa branscher sett en positiv utveckling, med minskande konkurser inom partihandel, serviceföretag samt information- och kommunikationssektorn.

 

GÅ MIN KURS – HUR DU FÅR EN GRYM PRIVATEKONOMI

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning
www.omni.se/konkurserna-okar-igen-vi-hade-hoppats-pa-en-vandning/a/zAOVWr

 

Liknande nyheter