Så lurar bedragarna dig med Bank-ID – Se upp

aug 3, 2024

Kort version:
Så lurar bedragarna dig med Bank-ID. Bedragare sprider ett nytt bluffmeddelande som försöker lura människor att använda Bank-ID för att stoppa en falsk transaktion. Det är viktigt att vara medveten om dessa metoder och att aldrig ge efter för dessa typer av bedrägerier. Rapportera alltid misstänkta meddelanden och skydda ditt Bank-ID noggrant.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

 

Så lurar bedragarna dig med Bank-ID

Bedrägerier kopplade till Bank-ID blir allt vanligare, och nu sprids ett nytt falskt e-postmeddelande som är utformat för att lura människor att lämna ut känslig information. Så lurar bedragarna dig med Bank-ID – det gäller att vara uppmärksam på de metoder de använder.

Ett nytt varningsmeddelande har utfärdats om ett bedrägligt e-postmeddelande som försöker få dig att tro att ett köp har gjorts med ditt kontokort från en utländsk IP-adress. Genom att utnyttja rädslan för obehöriga transaktioner försöker bedragarna få dig att använda Bank-ID för att stoppa köpet – men allt är en bluff. Så lurar bedragarna dig med Bank-ID och de använder allt mer sofistikerade metoder för att få dig att gå i deras fälla.

 

LÄS: SE UPP FÖR DET NYA BEDRÄGERIET

 

Ny bluffmetod med Bank-ID

Det senaste bedrägeriförsöket kommer i form av ett e-postmeddelande där avsändaren utger sig för att vara en betrodd aktör. Meddelandet påstår att en transaktion har gjorts från ditt kreditkort via en webbplats som du inte känner igen, från en IP-adress utanför Sverige. Bedragarna inkluderar även falska transaktionsnummer och belopp för att öka trovärdigheten i sin bluff.

Meddelandet uppmanar dig att klicka på en länk för att “avbryta” transaktionen och låsa upp ditt kort. Det påstås också att ett köp har gjorts från en dator i Frankrike och att du måste logga in med ditt Bank-ID för att stoppa betalningen. Detta är ett vanligt knep för att få dig att avslöja din personliga information.

 

LÄS: NYTT BEDRÄGERI MOT ÄLDRE

 

Rapportera bedrägeriförsök

Bank-ID understryker vikten av att rapportera alla misstänkta bedrägeriförsök. Om du får ett bluff-sms eller e-postmeddelande som gör dig misstänksam, vidarebefordra det till nummer 7726. Genom att göra detta kan operatörerna blockera sådana meddelanden och förhindra att fler drabbas.

 

LÄS: BEDRÄGERIER PÅ VINTED

 

När du inte ska använda Bank-ID

Det är avgörande att alltid komma ihåg att ditt Bank-ID är en värdehandling som aldrig ska användas på uppmaning av någon som kontaktar dig via telefon, mail eller liknande. Varken myndigheter, banker, polisen eller företag som erbjuder Bank-ID kommer någonsin att be dig logga in på detta sätt.

 

GÅ MIN KURS – HUR DU FÅR EN GRYM PRIVATEKONOMI

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

Källhänvisning

Ny Bank ID-varning – här är meddelandet som sprids

Liknande nyheter