Världens börser i fritt fall – detta ligger bakom den globala oron

aug 6, 2024

Kort version:
Världens börser i fritt fall beror på en kombination av oro för USA’s ekonomi, geopolitiska spänningar i Mellanöstern, dåliga rapporter från techsektorn, en japansk räntehöjning samt en säsongsmässigt svag period. Dessa faktorer har tillsammans skapat stor osäkerhet och bidragit till de kraftiga rasen vi såg i måndags.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

 

Vad ligger bakom oron?

Världens börser i fritt fall – en oro som bara verkar växa. Under natten har Tokyobörsen upplevt sitt största ras sedan Svarta måndagen 1987, och även de ledande europeiska börserna visar röda siffror inför öppningen. Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, identifierar fem huvudorsaker till varför världens börser just nu är i fritt fall.

 

ANNONS: SÅ ENKELT INVESTERAR DU MED AVANZA AUTO

 

Oro för USA’s ekonomi sprider sig globalt

En av de främsta anledningarna är oron kring USA’s ekonomi. Förra veckans statistik avslöjade ökande arbetslöshet, minskat antal nya jobb och en oväntad nedgång i tillverkningsindustrin. Dessa faktorer indikerar att den amerikanska ekonomin, som är världens största, kan bromsa in snabbare än väntat – en utveckling som skapar osäkerhet över hela världen.

Hur framtiden ser ut för börserna beror till stor del på kommande besked om USA’s ekonomiska situation. Enligt Bergqvist kommer marknaderna att söka bekräftelse på att den amerikanska ekonomin inte är på väg mot en kraftig inbromsning. Samtidigt riktas blickarna mot hur centralbankerna kommer att agera, med spekulationer om potentiella stora räntesänkningar i USA.

 

Geopolitiska spänningar i Mellanöstern förvärrar läget

En annan faktor som bidrar till att världens börser är i fritt fall är det osäkra geopolitiska läget i Mellanöstern. Möjligheten till en eskalering av krisen i regionen skapar en minskad riskaptit bland investerare, vilket påverkar börserna negativt. Denna oro ligger ständigt i bakgrunden och förstärker den globala osäkerheten.

 

LÄS: SÅ SKYDDAR DU DINA INVESTERINGAR MOT BÖRSENS SVÄNGNINGAR

 

Techsektorn skakar och förstärker fallet

De senaste veckorna har vi sett en så kallad techfrossa, där dåliga rapporter från flera företag inom AI- och techsektorn har ökat nervositeten på marknaderna. Detta har ytterligare bidragit till att världens börser är i fritt fall.

 

Japansk räntehöjning skapar chockvågor

Förra veckan meddelade Japans centralbank en höjning av styrräntan med 0,2 procentenheter, vilket orsakade en kraftig reaktion på landets börser. Trots att Japans ränta fortfarande anses “extremt låg”, har rädslan för ytterligare höjningar skapat panik på marknaden.

 

Säsongsmässig svaghet bidrar till fallet

Slutligen är vi mitt i en period som säsongsmässigt sett är svag för börserna. Historiskt sett brukar marknaderna prestera dåligt vid denna tid på året, vilket delvis förklarar varför världens börser just nu är i fritt fall, även om fallet denna gång är mer dramatiskt än vanligt.

 

LÄS: BÄSTA FONDERNA 2024

 

Kortio

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/experten-fem-orsaker-till-b%C3%B6rsfallet/ar-AA1of4ol

Liknande nyheter