Tyska solceller hotar elnätet – risk för strömavbrott!

aug 10, 2024

Kort version:
Tyska solceller hotar elnätet på grund av den snabba ökningen av solcellsanläggningar, vilket kan leda till överbelastning och strömavbrott. Experter varnar för att landets elnät riskerar att bli instabilt om utbyggnaden fortsätter utan kontroll. Om inga åtgärder vidtas kan Tyskland stå inför allvarliga utmaningar i sin energiförsörjning. Jämfört med förra året har antalet solcellsanläggningar ökat med 29,8 procent, medan den installerade effekten har stigit med 20,5 procent

 

 

Tyska solceller hotar elnätet

Den snabba ökningen av solcellsanläggningar i Tyskland har nu nått en kritisk punkt där experter varnar för att landets elnät riskerar att överbelastas. Tyska solceller hotar elnätet genom att skapa en situation där kapaciteten att hantera den producerade elen inte längre räcker till.

Med över 3,4 miljoner solcellsanläggningar installerade, och en sammanlagd effekt på cirka 81 500 megawatt, har Tyskland sett en dramatisk ökning i både antalet anläggningar och deras installerade effekt. Jämfört med förra året har antalet solcellsanläggningar ökat med 29,8 procent, medan den installerade effekten har stigit med 20,5 procent, enligt uppgifter från Energinyheter som hänvisar till den tyska tidningen Handelsblatt. Tyska solceller hotar elnätet om utbyggnaden fortsätter utan kontroll, varnar Maik Render, chef för den regionala energileverantören N-Ergie.

Experter uttrycker särskild oro över att de befintliga solcellsanläggningarna saknar möjlighet att stängas av automatiskt vid överproduktion i vissa regioner. Detta skapar en akut risk för lokala strömavbrott på kort sikt och en ineffektiv hantering av elproduktionen på längre sikt. Den potentiella konsekvensen är en situation där Tyskland står inför allvarliga utmaningar i sin energiförsörjning om inte åtgärder vidtas.

 

 

Kortio

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
https://www.tn.se/hallbarhet/38372/tyska-experter-varnar-for-stromavbrott-klarar-inte-mer-solceller/

Liknande nyheter