Återvandringsbidrag – Få 40 000 SEK för att flytta tillbaka till ditt hemland

aug 14, 2024

Kort version:
En ny statlig utredning föreslår att fler ska kunna få återvandringsbidrag, inklusive svenska medborgare och anhöriginvandrare. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard menar att detta är ett viktigt steg för att fler ska kunna återvända frivilligt till sina hemländer. Reglerna föreslås förenklas och förtydligas för att öka medvetenheten om stödet, som hittills haft låg användning. Med återvandringsbidrag kan invandrare få upp till 10 000 kronor per person och max 40 000 kronor per familj för att återvända, samt ersättning för resor.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Nya förändringar: Fler kan nu få återvandringsbidrag

Fler invandrare, inklusive svenska medborgare, kan snart ansöka om återvandringsbidrag, enligt en ny statlig utredning. Förslaget innebär att både de som fått svenskt medborgarskap och anhöriginvandrare ska ha rätt att få detta ekonomiska stöd för att frivilligt återvända till sina hemländer. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) framhåller i ett pressmeddelande att det är positivt att de som vill återvandra frivilligt nu kan erbjudas pengar genom ett återvandringsbidrag.

Ministern poängterar dock att återvandringsbidraget inte varit en prioriterad fråga under många år, vilket har lett till att få känt till möjligheten att ansöka om det. Till exempel var det bara en person som beviljades bidraget förra året, enligt rapportering från SVT. Den nya utredningen föreslår därför att reglerna kring återvandringsbidraget ska förenklas och förtydligas, så att fler blir medvetna om stödet och kan ansöka om det.

 

Förenklade regler för återvandringsbidrag

Utredningen föreslår även att återvandringsbidraget inte längre ska vara behovsprövat. Detta skulle innebära att även svenska medborgare och anhöriginvandrare, oavsett deras ekonomiska situation, kan söka och få stödet. Förra året tillsattes utredningen för att se över stödet som har funnits i Sverige sedan 1984. I dagsläget kan invandrare som önskar återvända till sina hemländer få ett stöd på 10 000 kronor per person, med ett tak på 40 000 kronor per familj. Dessutom erbjuds ersättning för resan.

 

INTRESSANTA ARTIKLAR:

 

LÄS: BIDRAGET DU KAN HA RÄTT TILL

LÄS: SKROTNINGSPREMIE FÖR ELBILAR INFÖRS

 

 

Kortio

 

Källhänvisning:
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/fler-ska-kunna-s%C3%B6ka-pengar-f%C3%B6r-att-%C3%A5terv%C3%A4nda/ar-AA1oIw7R?ocid=hpmsn&cvid=41715f9d0d204dbf8d7fc993a52231b4&ei=22

Liknande nyheter