Kort version:
Varför det inte längre lönar sig att jobba mot pensionen är en fråga som påverkas av den senaste höjningen av garantipensionen. När respektavståndet krymper minskar motivationen att arbeta upp i åldern, vilket kan påverka din privatekonomi negativt. För att förbättra situationen föreslås höjda pensionsavgifter eller sänkning av garantipensionen.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Varför det inte längre lönar sig att jobba mot pensionen
Har du någonsin undrat varför det inte längre lönar sig att jobba mot pensionen? Det är en fråga som blir allt mer relevant för många som närmar sig pensionsåldern. I takt med att garantipensionen höjts, har skillnaden mellan de som arbetat hela livet och de som aldrig haft ett arbete krympt. Detta fenomen har lett till att det nu inte är lika förmånligt att arbeta upp i åldern som tidigare.
I början av året höjdes garantipensionen, vilket enligt Pensionsmyndigheten har minskat det så kallade respektavståndet. Men vad betyder det egentligen? Låt oss ta en närmare titt. Pensionär A har aldrig arbetat och får både garantipension och maximalt bostadstillägg, vilket totalt landar på 16 534 kronor efter skatt. Pensionär B, som arbetat hela livet och haft en medelinkomst, får endast cirka 1 500 kronor mer än pensionär A. Skillnaden mellan deras pensioner kallas respektavstånd. När detta avstånd minskar blir det mindre motiverande att fortsätta arbeta längre upp i åren.
Hur påverkar garantipensionen?
Att förstå varför det inte längre lönar sig att jobba mot pensionen kräver en inblick i hur garantipensionen påverkar pensionssystemet. Garantipensionen, som fungerar som ett grundskydd för dem utan arbetsinkomster, höjdes i januari i år. Den är även kopplad till prisindex, vilket innebär att den ökar i takt med inflationen. Medan garantipensionen stiger med upp till 9,1 procent i år, höjs inkomstpensionen endast med 1 procent. Resultatet? Respektavståndet mellan pensionärer krymper, och det blir allt mindre lönsamt att arbeta länge.
Vad kan göras för att förbättra situationen?
Det är ett faktum att omkring 40 procent av svenskarna inte längre omfattas av livsinkomstprincipen, där pensionen baseras på livets samlade arbetsinkomster. Nästan hälften av dagens pensionärer får tillägg från garantipensionen, vilket innebär att de är mindre beroende av sina arbetsår för en tryggad ålderdom. Men hur kan man hantera denna utveckling? Bo Könberg, en av arkitekterna bakom dagens pensionssystem, har föreslagit två lösningar: höja pensionsavgifterna eller sänka garantipensionen. Han menar att systemet urholkas när garantipensionen och inkomstpensionstilläggen höjs, vilket minskar incitamenten att arbeta.
3 tips för att förbättra din privatekonomi inför pensionen:
- Spara privat till pensionen – Börja spara privat inför pensionen för att kompensera för minskat respektavstånd.
- Utvärdera pensionsvalen – Se över dina pensionsval, kolla minpension.se
INTRESSANTA ARTIKLAR:
LÄS: GÅ I PENSION TIDIGT – FÖRLORA 4700 KR I MÅNADEN
LÄS: DÅ KAN DU GÅ I PENSION SOM TIDIGAST