Otippade fisken som dominerar Sveriges fiskproduktion

aug 18, 2024

Kort version:
Den otippade fisken som dominerar Sveriges fiskproduktion har en andel på 87 procent av den totala matfiskproduktionen. Under 2023 nådde produktionen av odlad matfisk 9 700 ton, en ökning med två procent från föregående år. Samtidigt har sättfiskproduktionen ökat med nästan 39 procent. Sysselsättningen inom vattenbruket har också ökat, medan driftskostnaderna har minskat. Den här fiskens dominans inom både matfisk- och sättfiskproduktionen har därmed blivit tydligare än någonsin.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Otippade fisken som dominerar Sveriges fiskproduktion

Den otippade fisken som dominerar Sveriges fiskproduktion är regnbågen, som har visat sig stå för hela 87 procent av landets totala matfiskproduktion. Under 2023 nådde produktionen av odlad matfisk i Sverige upp till 9 700 ton i hel färskvikt, en ökning med två procent jämfört med föregående år. Trots en kort uppgång under 2021, har produktionen nu återgått till liknande nivåer som de som observerades 2019–2020. Samtidigt har produktionen av sättfisk – fisk som sätts ut i naturvatten eller på andra odlingar för att växa – ökat kraftigt med nästan 39 procent. Regnbågen, den otippade fisken som dominerar Sveriges fiskproduktion, är också den vanligaste arten bland sättfiskarna.

Regnbågen fortsätter att vara den ledande matfisken i Sverige, med en produktion på 8 500 ton under 2023. Detta innebär en ökning med cirka 400 ton jämfört med året innan, vilket ytterligare stärker dess dominans. Förutom regnbåge är röding och ål andra vanliga arter inom svensk matfiskproduktion. Den totala mängden sättfisk och sättkräftor uppgår till 1 190 ton, vilket markerar en betydande ökning från året innan, då produktionen stannade vid 860 ton. Även här dominerar regnbågen, med en produktion på 490 ton.

 

Ökande sysselsättning inom fiskindustrin

Antalet personer som arbetar inom vattenbruket har också ökat, och 2023 var 523 personer anställda, vilket är drygt 100 fler än året innan. Av dessa är 79 procent män och 21 procent kvinnor. Den största andelen, 252 personer, är i åldersgruppen 40–64 år. En majoritet arbetar på anläggningar som odlar fisk i kassar, medan 101 personer arbetar med odling av musslor, ostron och alger.

 

Minskade driftskostnader inom vattenbruket

Trots ökningen i produktion och sysselsättning har vattenbrukets driftskostnader minskat. År 2023 uppgick dessa till 430 miljoner kronor, en minskning med tio procent från föregående år. Kostnader för foder står för den största andelen, med 237 miljoner kronor, vilket motsvarar 55 procent av de totala kostnaderna. Samtidigt har andra driftskostnader, såsom energi och underhåll, fluktuerat kraftigt och uppgick 2023 till 86 miljoner kronor, en minskning från 150 miljoner året innan.

 

INTRESSANT ARTIKEL:

LÄS: TJÄNA 40 000 KR I MÅNADEN PÅ FISKFABRIK

 

Procountor

 

Källhänvisning
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/jord-och-skogsbruk-fiske/vattenbruk/vattenbruk/pong/statistiknyhet/vattenbruk-2023/

Liknande nyheter