Ny lag om löner chockar arbetsmarknaden

aug 19, 2024

Kort version:
En ny lag om löner chockar arbetsmarknaden och kan förändra hur du får betalt i framtiden. Det nya lönetransparensdirektivet från EU kommer att stärka insynen i lönesättning och jämställdhet på arbetsplatsen. Lagen som träder i kraft senast 2026 kommer att ge arbetstagare och arbetssökande större möjlighet att påverka sin lön och motverka lönediskriminering. Samtidigt kan arbetsgivare stå inför ökad administrativ börda och förändrad lönestruktur.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

 

Ny lag om löner chockar arbetsmarknaden

EU har antagit ett lönetransparensdirektiv som ska implementeras i alla medlemsländer senast den 7 juni 2026 där målet med direktivet är att öka insynen i lönesättningen och att stärka jämställdheten på arbetsplatser, genom att förhindra lönediskriminering mellan kvinnor och män.

Direktivet innebär att både arbetstagare och arbetssökande kommer att få större möjlighet att påverka sin lön och som en del av lagändringen kommer du att kunna jämföra din lön med genomsnittslönen för dina manliga och kvinnliga kollegor med likvärdiga arbetsuppgifter. Detta ger dig en bättre grund att förhandla om lönen och att identifiera osakliga löneskillnader. Lagen förbjuder även arbetsgivare att fråga om din tidigare lön vid anställningsintervjuer vilket förändrar spelreglerna för löneförhandlingar.

 

Större insyn i lönesättningen

Med den nya lagen får arbetssökande en ökad insyn i vad som gäller för ingångslöner. Det blir obligatoriskt för arbetsgivare att tydligt informera om lön eller löneintervall redan i jobbannonser. Denna förändring är ett stort steg mot en mer transparent arbetsmarknad, där arbetssökande kan göra mer informerade val och få bättre förutsättningar i sina löneförhandlingar.

Direktivet kommer, trots att det ger större insyn och möjligheter för arbetstagare, medföra vissa utmaningar. Arbetsgivare kommer behöva rapportera lönestatistik till ansvariga myndigheter, vilket kan innebära en ökad administrativ börda. Dessutom kan den ökade transparensen leda till en mer sammanpressad lönestruktur, vilket kan påverka lönespannet på arbetsplatsen.

 

Vad betyder den nya lagen för dig?

Sammanfattningsvis chockar den nya lagen om löner arbetsmarknaden genom att radikalt förändra hur löner sätts och förhandlas. Arbetstagare får bättre möjligheter att påverka sina löner, medan arbetsgivare står inför nya krav på rapportering och transparens. Detta kan leda till både positiva förändringar för jämlikheten på arbetsplatsen och nya utmaningar för företag.

 

INTRESSANTA ARTIKLAR

LÄS: VARFÖR DET INTE LÄNGRE LÖNAR SIG ATT ARBETA MOT PENSIONEN

LÄS: MEDELLÖNEN I OLIKA ÅLDRAR

 

Procountor

 

Källhänvisning
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/privatekonomi/1314607-ny-lag-kan-paverka-din-lon-da-trader-den-i-kraft

 

Liknande nyheter