Elbilar blir upp till 36% dyrare med nya EU-tullar

aug 21, 2024

Kort version:
EU:s reviderade förslag innebär att elbilar blir upp till 36% dyrare på grund av nya tullar. Volvo och Tesla får lägre avgifter, men vissa märken kan se en drastisk ökning av kostnaderna. Detta förslag, som syftar till att motverka statssubventionerade konkurrensfördelar från Kina, kan träda i kraft redan i november.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Elbilar blir upp till 36% dyrare med nya EU-tullar

Elbilar blir upp till 36% dyrare enligt det senaste förslaget från EU om tullar på Kinatillverkade fordon. Volvo Cars, som ägs av Geely, och Tesla är två av de bilmärken som påverkas av de nya reglerna. För Tesla innebär detta en tull på nio procent, medan Volvos bilar får en avgift på 19,3 procent. Förslaget väntas bli slutgiltigt och börja gälla i november.

 

Så slår de nya tullarna mot bilföretagen

Medan tullavgiften blir dyrare för vissa märken, gynnas Volvo och Tesla av något lägre tullar. Anledningen är att Kina bedöms ge mindre subventioner till utländska bilmärken med produktion i landet. För andra bilföretag som samarbetar med EU-kommissionen blir tullavgiften 21,3 procent, medan resterande aktörer får en betydligt högre avgift på 36,3 procent. Dessa tariffer läggs ovanpå de redan existerande tio procent som gäller för all export från Kina.

 

Varför blir elbilar upp till 36% dyrare?

Den höga tullavgiften beror på EU:s försök att motverka de konkurrensfördelar som Kina anses ge sina egna tillverkare genom statliga subventioner. Detta förslag kan fortfarande komma att justeras innan det träder i kraft, men effekten för många bilmärken kan bli betydande. EU:s nya tullar ska skapa en mer rättvis marknad, men de innebär också ökade kostnader för konsumenterna.

 

Passa på innan prishöjningen

Du kan finansiera ett bilköp på flera olika sätt. Du kan spara ihop och sedan betala kontant, där fördelen är att du slipper betala ränta och skuldsätta dig. Du kan leasa bilen vilket innebär att du hyr bilen under en viss tid, då slipper du betala en stor summa på en gång. Sedan kan du också ta ett billån hos exempelvis Comparia.

 

  • Tariff* – tullavgift som läggs på importerade varor.
  • Subventioner* – ekonomiska bidrag från staten för att stödja en viss industri.

 

Liknande nyheter