Billig el: Lägsta elpriset på flera år

aug 27, 2024

Billig el: Lägsta elpriset på flera år

Förra veckan såg Sverige några av de lägsta elpriserna på flera år. I tre av landets fyra elområden kostade elen knappt två öre per kilowattimme (kWh) i snitt – en nivå som inte setts sedan 2022. Även i södra Sverige, där priserna normalt är högre, låg snittpriset på el under 14 öre per kWh. Denna utveckling gör att många hushåll nu kan njuta av billig el.

Anledningen till de låga priserna är främst det blåsiga vädret som Sverige upplevde i slutet av förra veckan. Vindkraftverken gick på högvarv och producerade så mycket el att det nästan blev negativa priser under helgen och måndagen i alla elområden. Detta har resulterat i billig el för många, men har också ställt till det för Svenska kraftnät, som har behövt arbeta intensivt för att minska elproduktionen och hålla balansen i systemet.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

 

Så här kan du dra nytta av billig el

Den senaste tidens elöverskott har gjort att elpriserna varit ovanligt låga i hela landet, förutom i Sydsverige (elområde 4), där priserna fortfarande är högre. På tisdagen låg genomsnittspriset på 69 öre per kWh i detta område, medan det i resten av Sverige (från norra Götaland och uppåt) bara var 2,5 öre per kWh. Med andra ord kan du nu dra nytta av billig el, särskilt om du bor utanför de södra delarna av landet.

Förutom själva börspriset tillkommer elskatt, moms och elnätsavgift som gör att det totala priset blir över en krona per kWh. Men med dagens låga elpriser kan du fortfarande spara pengar på dina welräkningar. Om du har timprisavtal så gäller det att hålla koll på när priserna är som lägst och försöka anpassa sin elförbrukning därefter för att maximera besparingarna.

 

Så kan billig el påverka ditt elavtal

Passa på att se över ditt nuvarande elavtal och kanske omförhandla till bättre villkor. Genom att binda ditt avtal när priserna är låga kan du eventuellt försäkra dig om fortsatt billig el även om priserna skulle börja stiga igen.

 

En bättre privatekonomi som sänker dina lån

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
https://www.svd.se/a/jQ3vV0/lagsta-elpriset-pa-flera-ar

 

Liknande nyheter