Nya bolåneregler från 1 september
Nya bolåneregler från 1 september träder i kraft i Sverige. Reglerna syftar till att underlätta för kunder som vill byta bank och öka konkurrensen på marknaden. Ändringen förväntas förbättra konsumenternas ställning och minska bankernas möjlighet att fördröja processen.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Nya bolåneregler från 1 september – vad du behöver veta
Från och med 1 september införs nya bolåneregler i Sverige som gäller hos alla banker. Enligt de nya reglerna måste banker snabbt kunna ge ett amorteringsunderlag, vilket tidigare kunde vara en komplicerad och tidskrävande process. Många kunder som ville byta bank för att få bättre ränta upplevde att processen fördröjdes eftersom bankerna inte erbjöd detta underlag digitalt.
De nya reglerna kräver nu att amorteringsunderlaget ska lämnas skyndsamt. Finansinspektionen har betonat att alla banker och andra bolåneinstitut måste kunna både ta emot en begäran om amorteringsunderlag och leverera det till kunden digitalt eller på annat lämpligt sätt. Detta ska förhindra onödiga förseningar och underlätta för kunderna att byta bank.
Vad är ett amorteringsunderlag?
Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar detaljerad information om hur mycket som har återbetalats på ett lån och hur mycket av lånet som fortfarande återstår att betala. Dokumentet innehåller ofta uppgifter om lånebelopp, amorteringar, räntekostnader och återbetalningshistorik. Amorteringsunderlaget används framför allt när en låntagare vill byta bank eller förhandla om villkoren för sitt bolån, eftersom det ger den nya banken insyn i låntagarens återbetalningsförmåga och lånets nuvarande status.
Varför införs de nya bolånereglerna från 1 september?
Syftet med de nya bolånereglerna från 1 september är att stärka konsumenternas position på bolånemarknaden. Många kunder har känt att det är svårt att påverka sin bolånesituation och att det är besvärligt att byta bank. En orsak till detta är att långivarna har fördröjt eller försvårat möjligheten att få ut amorteringsunderlag.