Styrräntan 2024: Kan vi vänta oss fyra sänkningar?

sep 9, 2024

Styrräntan 2024: Kan vi vänta oss fyra sänkningar?

Just nu är det mycket som tyder på att styrräntan 2024 kommer vara betydligt lägre än idag. Den globala ekonomiska oron ökar och med den följer en press nedåt på räntorna, vilket gör att marknaden förutspår att Riksbanken kommer sänka räntan fyra gånger innan året är slut. SEB:s ekonomer rapporterar att sannolikheten för att styrräntan landar på 2,50 procent före årsskiftet nu ligger på 60 procent. Det är en kraftig förändring från bara en vecka sedan då chansen var på blygsamma 12 procent.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Vad är styrräntan för något?

En bild på frågetecken som illustrerar vad är styrränta för något?

Styrräntan är den ränta som en centralbank, i Sveriges fall Riksbanken, sätter för att påverka den allmänna räntenivån i ekonomin. Det är den ränta som banker måste betala när de lånar pengar från Riksbanken. När styrräntan höjs, blir det dyrare för bankerna att låna pengar, vilket i sin tur leder till att räntorna för vanliga lån, som bolån och företagslån, också stiger. På samma sätt sänker bankerna sina räntor när styrräntan sänks.

Styrräntan används som ett verktyg för att kontrollera inflationen och stabilisera ekonomin. Om inflationen är för hög, kan Riksbanken höja styrräntan för att bromsa ekonomin och minska efterfrågan. Om inflationen är för låg eller om ekonomin behöver stimuleras, kan styrräntan sänkas för att göra det billigare att låna pengar, vilket kan öka konsumtion och investeringar.

 

Vad kan vi förvänta oss av styrräntan 2024?

Riksbankens har själva uttryckt att de räknar med två eller tre sänkningar av styrräntan i år, och riksbankschef Erik Thedéen har nyligen påpekat att tre sänkningar verkar troligare. Med tanke på att styrräntan redan sänkts två gånger till 3,50 procent och ytterligare fyra sänkningar nu diskuteras, ser styrräntan ut att kunna landa på en ännu lägre nivå än många förväntat sig. Nästa besked om räntan kommer den 25 september, vilket kan ge mer klarhet.

 

Vad innebär en sänkning för dig?

Bilden visar att kostnaderna minskar och svarar på frågan Vad innebär en sänkning för dig?

För dig som har lån eller funderar på att ta ett, kan de här förändringarna i styrräntan vara avgörande för din ekonomi. Sänkningar av räntan innebär oftast lägre räntekostnader, men det kan också signalera en svagare ekonomi på horisonten. Läs om hur styrräntan påverkar din plånbok.

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
https://www.tn.se/ekonomi/38793/okad-sannolikhet-for-fyra-rantesankningar/

Liknande nyheter