De vanligaste misstagen när du ska samla dina lån

sep 10, 2024

De vanligaste misstagen när du ska samla dina lån – och hur du kan undvika dem

Att samla dina lån är en populär metod för att få bättre grepp om sin ekonomi, men om du inte är noggrann kan du lätt trampa i några av de vanligaste fällorna. Till exempel kan en för hög ränta på det nya lånet göra att du i längden betalar mer än tidigare, även om din månadskostnad minskar. Ett annat misstag många gör är att de inte jämför olika långivares räntor noggrant innan de bestämmer sig. Genom att vara noggrann med detta kan du se till att du verkligen får den bästa lösningen för din ekonomi.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

En annan fälla – Återbetalningstiden

Bilden visar en person fast i en fälla. Den ska illustrera "En annan fälla - Återbetalningstiden"

En annan vanlig fälla är att förlänga återbetalningstiden. Även om det kan verka lockande med en lägre månadskostnad kan den totala summan du betalar tillbaka bli mycket högre över tid. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan en hanterbar månadskostnad och en rimlig återbetalningstid för att undvika att betala onödigt mycket i ränta.

 

Se upp för dolda avgifter

Många tänker inte på att det kan tillkomma dolda avgifter när de ska samla sina lån. Uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra kostnader kan snabbt dra upp den totala lånekostnaden. Därför är det viktigt att du noggrant läser igenom villkoren och frågar långivaren om eventuella extra avgifter innan du skriver på avtalet. På så sätt kan du undvika otrevliga överraskningar senare.

 

Låna inte mer efter att du har valt att samla dina lån

En person som ger tummen ner för att låna mer efter du valt att samla lån

Ett stort misstag som många gör efter att de har valt att samla dina lån är att fortsätta ta nya lån eller använda kreditkort. Detta motverkar syftet, eftersom du återigen hamnar i en situation med flera skulder. Genom att göra en budget och hålla dig till den kan du minska risken att hamna i samma situation igen.

LÄS: Så här samlar du dina lån

LÄS: Varför ska du samla dina lån?

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter