Betalningsanmärkning – så undviker du det

sep 11, 2024

Så kan du undvika betalningsanmärkning

Om du vill hålla koll på din ekonomi och undvika en betalningsanmärkning är det viktigt att förstå vad den innebär och hur du kan förhindra att få en. En betalningsanmärkning kan ställa till det ordentligt när du ska låna pengar eller teckna avtal, så det gäller att vara noggrann med sina betalningar.

En betalningsanmärkning är en varning från kreditupplysningsföretag, som UC, om att du inte har betalat en skuld i tid. Trots att många tror att det är Kronofogden som ger ut en betalningsanmärkning är det faktiskt kreditupplysningsföretag som registrerar den. De baserar dock ofta sina beslut på information från Kronofogden.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Vad leder till en betalningsanmärkning?

Vad leder till en betalningsanmärkning?

Du får inte en betalningsanmärkning bara för att du missat en faktura. Det är en process med flera steg där du har möjlighet att rätta till misstaget. Först får du en påminnelse om den obetalda fakturan. Om du inte agerar på den, kan ärendet skickas vidare till inkasso. Betalar du inte efter inkassokravet skickas det vidare till Kronofogden som kan besluta om ett betalningsföreläggande. Ett betalningsföreläggande är ett formellt krav från Kronofogden där de uppmanar dig att betala en obetald skuld. Det är först efter detta som kreditupplysningsföretag kan registrera en betalningsanmärkning.

 

Vad är inkasso?

Inkasso är en process där ett företag eller en myndighet anlitar ett inkassoföretag för att driva in en obetald skuld från en privatperson eller ett företag. Om du inte betalar en faktura i tid och inte agerar efter att ha fått en betalningspåminnelse, kan fordringsägaren skicka vidare ärendet till ett inkassoföretag. Inkassoföretaget skickar sedan ett inkassokrav till dig, vilket innebär att du uppmanas att betala skulden, oftast tillsammans med extra avgifter och ränta.

 

Så länge finns en betalningsanmärkning kvar

Så länge finns en betalningsanmärkning kvar

Om du får en betalningsanmärkning, så kommer den att finnas kvar i tre år. Det spelar ingen roll om du betalar skulden under denna tid – anmärkningen tas ändå inte bort förrän efter tre år.

En betalningsanmärkning är en notering som registreras hos kreditupplysningsföretag, som exempelvis UC, när du inte har betalat dina skulder i tid. Den fungerar som en varning för företag och långivare om att du har haft ekonomiska svårigheter och inte skött dina betalningar.

 

Kan du få lån med betalningsanmärkning?

Att ta ett bolån med en betalningsanmärkning är inte omöjligt, men det kan vara svårt. Din kreditvärdighet påverkas och långivarna ser större risk att låna ut till dig. Vissa långivare erbjuder dock lån trots betalningsanmärkningar, men de brukar ha högre räntor och sämre villkor.

 

Tips för att undvika betalningsanmärkningar

Tips för att undvika betalningsanmärkningar

För att slippa betalningsanmärkningar är det viktigt att du betalar dina räkningar i tid och håller koll på din ekonomi. Gör en budget för att ha översikt över inkomster och utgifter. Missar du en betalning, kontakta företaget direkt och försök komma överens om en avbetalningsplan.

Att ha ordning på sin ekonomi och undvika betalningsanmärkningar är nyckeln till att undvika ekonomiska problem i framtiden.

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter