Lägre bolåneränta utan ansträngning: Så enkelt är det

sep 15, 2024

Lägre bolåneränta utan ansträngning – så gör du

Vill du ha en lägre bolåneränta utan ansträngning? Då finns det ett enkelt knep du inte får missa: beställ ett amorteringsunderlag. Det tar bara några minuter, men kan ge dig stor fördel i förhandlingen med din bank och hjälpa dig spara pengar.

Att förhandla kan kännas svårt, men att få en lägre bolåneränta utan ansträngning är fullt möjligt med detta enkla steg. Enligt experter är det ett smart drag att beställa ett amorteringsunderlag och kolla upp sitt egna kreditbetyg innan du kontaktar banken. Det ger dig en tydlig bild av dina förutsättningar och en starkare förhandlingsposition.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Vad är ett amorteringsunderlag?

Vad är ett amorteringsunderlag?

Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar detaljerad information om villkoren för ditt bolån, inklusive hur mycket du har kvar att betala, din amorteringstakt och andra relevanta uppgifter kring lånet. Dokumentet används när man sa flytta sitt bolån från en bank till en annan.

 

Så kan du få en lägre bolåneränta utan ansträngning

Enligt Boupplysningen finns det flera sätt att sänka bolåneräntan, men att beställa ett amorteringsunderlag är ett av de mest effektiva. När du gör detta visar du banken att du kanske överväger att byta bank, och ingen bank vill förlora en lönsam kund. För att förbereda dig ännu bättre kan du även kolla ditt kreditbetyg. Ett bra kreditbetyg visar banken att du är en pålitlig kund, vilket ökar chanserna att få en bättre ränta.

En undersökning från Demoskop visar att två av tre bolånekunder som har beställt amorteringsunderlag har fått en bättre ränta som resultat. Trots det är det få som faktiskt använder sig av detta enkla knep, vilket kan bero på att många inte känner till hur enkelt det faktiskt är.

 

Bankens rädsla – varför det fungerar

Bankens rädsla – varför det fungerar

Amorteringsunderlag fungerar som en “varningssignal” till banken. Dokumentet visar villkoren för ditt nuvarande lån och signalerar att du kanske tänker flytta lånet till en annan bank. Ingen bank vill förlora en lönsam kund, och därför kan de snabbt bli villiga att erbjuda bättre villkor för att hålla kvar dig.

 

Hur beställer jag ett amorteringsunderlag?

Att beställa amorteringsunderlaget tar bara några minuter och kan göra stor skillnad på din bolåneränta.

För att beställa ett amorteringsunderlag gör du vanligtvis på något av de här sätten:

  1. Kontakta din bank – Det enklaste sättet att beställa ett amorteringsunderlag är att kontakta din bank. Du kan ofta göra detta via bankens hemsida, app, eller genom att ringa kundtjänst.
  2. Logga in på internetbanken – Många banker erbjuder möjligheten att ladda ner amorteringsunderlaget direkt via deras internetbank. Logga in och leta efter alternativet under fliken för bolån eller lån.
  3. Begär underlaget skriftligt – Om det inte går att beställa via digitala tjänster kan du begära amorteringsunderlaget genom att skicka ett brev eller e-post till banken.
  4. Bearbetningstid – Vanligtvis tar det ett par dagar upp till en vecka för banken att leverera underlaget, och vissa banker kan även ta ut en liten avgift för att tillhandahålla det.

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Liknande nyheter