Var du kan se din tjänstepension: Kolla nu!

sep 17, 2024

Var du kan se din tjänstepension

Att veta var du kan se din tjänstepension är viktigt för att ha koll på din framtida ekonomi. Din tjänstepension är en del av din totala pension som din arbetsgivare betalar in, utöver den allmänna pensionen. För att få en bra överblick finns det några enkla steg du kan följa. Vill du veta vad en tjänstepension är? Läs i så fall den här artikeln.

 

1. Fråga din arbetsgivare

Fråga din arbetsgivare

Första steget när du undrar var du kan se din tjänstepension är att vända dig till din nuvarande eller tidigare arbetsgivare. De har all information om vilket pensionsbolag som hanterar din tjänstepension och vilken typ av plan du omfattas av. Om du bytt jobb kan du behöva kontakta flera arbetsgivare för att få en fullständig bild.

 

2. Logga in hos pensionsförvaltaren

När du vet vilket bolag som förvaltar din tjänstepension kan du gå till deras hemsida. På de flesta Pensionsförsäkringsbolags sidor, som till exempel AMF, Alecta eller Skandia, kan du logga in med BankID. Där kan du se hur mycket som har betalats in till din pension och hur dina investeringar utvecklas.

Vill du veta hur du får den bästa tjänstepensionen? Läs den här artikeln! 

 

3. Logga in hos din valcentral

Om ditt företag istället betalar in din tjänstepension till en valcentral så kan du också se din tjänstepension där. En valcentral är en organisation eller tjänst som hanterar och administrerar val av pensionsförvaltare. Om du har en tjänstepension, till exempel inom kollektivavtal, kan du genom valcentralen bestämma vilken pensionsförvaltare som ska förvalta dina pensionspengar. De två största valcentralerna är Fora och Collectum (som nyligen bytt namn till Avtalat).

 

4. Använd MinPension.se

Använd MinPension.se

MinPension.se är en statligt stöd-tjänst i Sverige som ger dig en samlad bild av din pension, både från den allmänna pensionen och din tjänstepension. Tjänsten är ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och flera pensionsbolag och syftar till att ge dig en översikt av hur mycket du kommer att få i pension baserat på vad som hittills betalats in.
Det här är en av de bästa tjänsterna för att få en samlad bild av både din allmänna pension och din tjänstepension. Där kan du enkelt logga in och få en helhetsbild över din pension från olika källor. Här ser du både vad staten betalat in och vad dina arbetsgivare bidragit med genom åren.

 

5. Tala med en rådgivare

Om du behöver hjälp med att förstå detaljerna kan en finansiell rådgivare vara ett bra alternativ. De kan hjälpa dig att göra smarta val kring din pension och se till att du får ut det mesta av dina besparingar. Fyll i kontaktformuläret och bli uppringd kostnadsfritt av en expert!

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter