Inget aktivt elavtal? 400 000 svenskar riskerar högre elräkning

sep 20, 2024

400 000 svenskar riskerar högre elräkning – har du inget aktivt elavtal?

Just nu står många svenska hushåll inför risken att få betala tusentals kronor mer på sina elräkningar. Har du inget aktivt elavtal kan du lätt hamna i den fällan, men om du agerar nu kan du undvika den extra kostnaden. Under hösten och vintern förväntas elpriserna återigen stiga, och de som inte har ett aktivt elavtal riskerar att få betala upp till 12 000 kronor mer för sin el.

På senare tid har hushåll i Sverige kämpat med högre matpriser, dyrare drivmedel och skenande bolåneräntor. Nu är det också elpriserna som pressar ekonomin. Många har, genom att byta till LED-lampor och stänga av golvvärmen, försökt hålla elräkningarna nere. Men för den som inte aktivt har valt ett elavtal kan det bli svårt att hålla kostnaderna under kontroll. Jämför flera elbolag och skaffa dig ett aktivt elavtal

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Vad är ett aktivt elavtal?

Ett aktivt elavtal är ett elavtal som du själv har valt och tecknat med en elleverantör. När du väljer ett elavtal, har du möjlighet att bestämma om du vill ha ett fast eller rörligt elpris beroende på vad som passar din ekonomi och din elförbrukning bäst. Detta skiljer sig från ett anvisat avtal, som du automatiskt får av din elleverantör om du inte aktivt väljer ett elavtal. Anvisade avtal är oftast dyrare än de avtal du väljer själv.

 

Så påverkas din plånbok om du har inget aktivt elavtal

Enligt uppgifter från jämförelsetjänsten Elskling har antalet hushåll med anvisade avtal ökat kraftigt, från 300 000 till över 400 000 på bara några månader. De som inte valt ett elavtal riskerar att betala upp till 40 procent mer för samma mängd el. Det kan innebära extra kostnader på flera tusen kronor varje år. Har du inget aktivt elavtal kan du få en oväntad smäll när vinterns elräkningar börjar trilla in.

För att undvika den höga kostnaden uppmanas hushållen att se över sina avtal. Ett rörligt elavtal har visat sig vara billigare över tid, men om du vill ha trygghet under vintern kan ett fast avtal vara ett bättre alternativ. Oavsett vad du väljer, så är det alltid billigare än att ha inte aktivt välja elavtal.

 

Tre tips!

  • Jämför elavtal regelbundet: Se till att skaffa ett aktivt elavtal och jämför alltid för att hitta det bästa avtalet för dig.
  • Välj ett rörligt avtal om du vill spara långsiktigt: Historiskt sett har rörliga avtal varit billigare, särskilt på längre sikt.
  • Fast elavtal för trygghet: Om du vill undvika överraskningar under vintern, kan ett fast avtal vara det säkraste valet.

 

 

Försäkring

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/privatekonomi/1344947-400-000-svenskar-riskerar-12-000-kronor-dyrare-rakning

Liknande nyheter