Så får du en hög pension: 25 000 kr i pension

sep 23, 2024

Så får du 25 000 kr i pension

För många innebär pensionen ett inkomstbortfall på mellan 30 och 40 procent jämfört med heltidslönen. Att få 25 000 kr i pension i månaden efter skatt kan kännas som en utmaning, men det finns flera saker du kan göra för att påverka din framtida pension.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Det bästa sättet att öka din pension att jobba längre. Genom att vänta med att ta ut pensionen kan du få upp till 2 000 kronor mer i månaden. Anledningen är att från januari, det år du fyller 67, betalar du lägre skatt både på pension och lön. Mer specifikt så är jobbskatteavdraget högre (påverkar din lön om du fortfarande arbetar) och så även grundavdraget (påverkar din lön och pensionsutbetalning).

 

Viktigt att ha koll på för 25 000 kr i pension

Viktigt att ha koll på för 25 000 kr i pension

För att nå målet att få 25 000 i pension är det också viktigt att ha koll på din tjänstepension. Hur mycket din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension kan ha stor påverkan på din framtida ekonomi. Det är viktigt att fråga din arbetsgivare om de betalar in extra till exempelvis flexpension (även kallad) deltidspension. Ju mer din arbetsgivare betalar in, desto högre pension kan du förvänta dig.

 

Vad är Flexpension

Flexpension ger dig som omfattas av kollektivavtal mer pengar till din tjänstepension och mer tid genom en förstärkt möjlighet att gå ned i tid i slutet av arbetslivet. Flexpensionens två delar – pengar och tid – är inte beroende av varandra.

Mer pengar till din tjänstepension
Flexpensionen innebär att arbetsgivaren betalar in mer pengar än tidigare, en kompletterande premie, till din individuella tjänstepension. Du behöver inte göra något särskilt för att få den här extra premien till din tjänstepensionen.

Gå ned i tid i slutet av ditt arbetsliv
Flexpension innebär även en förstärkt möjlighet för dig att att själv bestämma hur och när du ska gå i pension – genom att sakta varva ner eller jobba längre. Du tar själv initiativ till om och hur du vill använda din möjlighet att gå ner till deltidsarbete.

 

Viktigt att ha koll på placeringsvalen

Viktigt att ha koll på placeringsvalen

Förutom att se över tjänstepensionen är det bra att få en överblick över dina placeringsval, både för premiepensionen (den del av den allmänna pensionen du kan påverka) och tjänstepensionen. Dina val kan påverka hur mycket pension du får i framtiden. Det är också viktigt att veta att vissa inkomster, som barnbidrag och bostadsbidrag, inte ger pensionsrätt, vilket är bra att ha i åtanke när du planerar din framtida pension.

 

LÄS vår stora guide på tjänstepension

 

 

Försäkring

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/privatekonomi/1342569-det-kravs-for-att-du-ska-fa-en-pension-pa-25-000-i-manaden

Liknande nyheter