Så många klarar sig inte ekonomiskt utan jobb – Undersökning

sep 24, 2024

Så många klarar inte sig om de förlorar jobbet

I en ny undersökning från Vardagsekonomi, där över 1 000 personer deltog, framgick det att många klarar sig inte ekonomiskt utan jobb och enbart skulle förlita sig på a-kassan. När deltagarna fick frågan om de skulle kunna betala sina månatliga utgifter med hjälp av a-kassan, svarade över hälften att de inte skulle klara sig ekonomiskt.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Begränsningar i a-kassan gör det svårt

Begränsningar i a-kassan gör det svårt

A-kassan i Sverige ger ersättning på 80 % av din lön, men det finns ett tak som gör att det inte räcker för alla. Den maximala ersättningen är 26 400 kronor före skatt, vilket efter skatt motsvarar cirka 18 000 kronor. Detta är ett stort problem för de som har högre utgifter, så många klarar sig inte ekonomiskt utan jobb, vilket gör att enbart a-kassan därför kan vara otillräcklig för att täcka alla månadskostnader.

 

Inkomstförsäkring kan vara lösningen

För att minska den ekonomiska stressen, som kan uppstå vid arbetslöshet, finns det möjlighet att komplettera med en inkomstförsäkring. Den fungerar som ett skydd och täcker en större del av lönen än vad a-kassan gör, vilket ger ökad trygghet om du skulle bli arbetslös. Att ha en sådan försäkring kan göra att du enklare kan upprätthålla din nuvarande livsstil, trots arbetslöshet.

Undersökningen visar att många svenskar skulle behöva fundera över sina alternativ för att stärka sin ekonomiska säkerhet. Att ha ett skyddsnät som inkluderar både a-kassa och inkomstförsäkring kan göra stor skillnad för hur bra du klarar dig om du förlorar ditt jobb.

 

Tre tips!

  1. Bygg upp en buffert på minst tre månadslöner för oväntade situationer.
  2. Överväg att teckna en inkomstförsäkring för att skydda din ekonomi vid arbetslöshet.
  3. Se över dina fasta kostnader och sänk dem där du kan, som till exempel abonnemang eller försäkringar.

 

 

Försäkring

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter