Hur mycket pengar ska man lägga på mat?

sep 30, 2024

Hur mycket pengar ska man lägga på mat varje månad?

Swedbank har nyligen gjort en uträkning som visar hur mycket pengar olika hushåll bör lägga på mat varje månad. Resultaten är kanske överraskande för många. I genomsnitt behöver ett hushåll i Sverige avsätta 6 328 kronor för livsmedel varje månad. Men hur mycket pengar ska man lägga på mat, egentligen? Det varierar förstås beroende på hushållets storlek och situation, men det finns några riktlinjer att följa.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

För ett singelhushåll hamnar matkostnaden på cirka 4 365 kronor i månaden, medan en familj med två eller fler tonåringar kan behöva så mycket som 14 315 kronor. Det är lätt att se hur dessa kostnader kan påverka ens ekonomi. Många hushåll upplever att de höga livsmedelspriserna tränger undan andra viktiga utgifter, som till exempel försäkringar eller sparande.

 

Matkostnader påverkar din budget

Matkostnader påverkar din budget

Den nya uträkningen visar också att livsmedelspriserna har stabiliserats på senare tid, även om de fortfarande är betydligt högre än för ett par år sedan. Det är goda nyheter för hushållen, särskilt för barnfamiljer som har sett sina matkostnader skjuta i höjden. Livsmedelspriserna har tidigare ökat kraftigt, vilket inneburit att hushåll har behövt omprioritera och skära ner på andra utgifter.

Det kan därför vara en bra idé att se över sin ekonomi i stort. Till exempel kan du jämföra försäkringar för att spara in pengar på andra håll och skapa mer utrymme i din budget för matkostnader.

 

Matkostnader enligt Hallåkonsument

Konsumentverket ger vägledning kring köp av varor och tjänster via sajten Hallåkonsument och här kommer lite siffror från dem:

  • För en vuxen kan maten kosta cirka 3 700 kronor per månad.
  • För en familj på två vuxna och två barn kan maten kosta cirka 11 600 kronor per månad.
  • För dig som behöver specialkost kan det kosta 100-250 kronor extra per månad.

Matkostnader enligt konsumentverket

 

Vad kan du göra för att spara på mat varje månad?

Att ha koll på livsmedelspriserna och planera sina inköp kan göra stor skillnad. Mejeriprodukter, ost och olja är några av de varor som har ökat mest i pris. Genom att vara medveten om sådana kostnadsökningar och anpassa sina matvanor kan du spara pengar.

Totalt sett måste man ha en tydlig plan för sin budget. Så hur mycket pengar ska man lägga på mat varje månad? För att hålla din ekonomi balanserad bör du regelbundet gå igenom dina utgifter och justera matbudgeten så den passar din inkomst och dina behov.

 

Tips!

  1. Planera dina måltider för veckan för att undvika onödiga impulsköp.
  2. Köp i större förpackningar eller handla mat när det är rea för att spara pengar långsiktigt.
  3. Jämför försäkringar eller andra löpande kostnader för att skapa mer utrymme i din budget för mat.

 

LÄS: Budgetering för nybörjare

 

Vardagsekonomi Timprisavtal

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter