Är det bäst att ha fast eller rörligt elavtal?

okt 1, 2024

Är det bäst att ha fast eller rörligt elavtal?

Att välja mellan ett fast eller rörligt elavtal kan kännas som en knepig fråga för många. Är det bäst att ha fast eller rörligt elavtal? Det beror helt på din personliga situation, hur elmarknaden ser ut och hur mycket risk du är villig att ta. I denna guide går vi igenom skillnaderna så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

LÄS: Vad är elnätsavtal och elhandelsavtal: Det här måste du veta

LÄS: Vilka olika elhandelsavtal finns: Nya och gamla

 

Vad är skillnaden mellan fast och rörligt elavtal?

Vad är skillnaden mellan fast och rörligt elavtal?

När du har ett fast elavtal betalar du ett fast pris per kilowattimme (kWh) under hela avtalsperioden, oavsett vad som händer på elmarknaden. Det ger en förutsägbarhet och trygghet eftersom du vet exakt vad din el kommer att kosta varje månad. Vanligtvis löper dessa avtal mellan ett och tre år. Nackdelen? Om elpriserna sjunker missar du de lägre priserna.

Ett rörligt elavtal innebär däremot att elpriset kan variera från månad till månad (eller timme till timme), beroende på marknadspriset. Här finns det möjlighet att dra nytta av lägre elpriser när marknaden faller. Men om priserna sticker iväg, kan din elräkning öka kraftigt, vilket gör det svårare att budgetera.

 

Hur mycket risk är du villig att ta?

Om du undrar “Är det bäst att ha fast eller rörligt elavtal?”, så beror svaret mycket på din risktolerans. Vill du ha prissäkerhet och slippa överraskningar varje månad, är ett fast elavtal förmodligen det rätta valet. Det gör det enklare att planera din ekonomi och känna trygghet. Men om du är beredd att ta risken att priserna varierar, kan ett rörligt avtal vara ett bra sätt att spara pengar på sikt.

I en undersökning jag gjorde på Instagram hade 74 % rörligt elavtal och nästa hälften av dem hade månadspris och häften hade timpris. Vill du anpassa din förbrukning av el till när elpriset är som billigast? I så fall ska du testa Timpris.

 

Analysera din elanvändning

Analysera din elanvändning

Det är också viktigt att tänka på hur din elanvändning ser ut. Om du använder mycket el under perioder med lägre elpriser, som under sommarmånaderna, kan ett rörligt avtal vara mer förmånligt. Har du däremot en jämn elanvändning under året, eller en högre andel på vintern, kan det vara tryggare att teckna ett fast elavtal som ger förutsägbarhet.

 

Elmarknadens framtid – vad säger experterna?

Om du följer trenderna på elmarknaden kan du få en bra uppfattning om vilken typ av avtal som är bäst. Förväntas priserna stiga framöver kan det vara klokt att säkra ett fast pris nu. Om marknaden däremot ser ut att stabilisera sig eller till och med sjunka, kanske det rörliga alternativet ger bättre möjligheter att spara pengar.

 

Glöm inte miljöaspekten

Glöm inte miljöaspekten

Många elavtal idag erbjuder också möjligheten att välja grön el från förnybara källor. Om du värnar om miljön kan detta vara något att överväga, och det kan påverka ditt val mellan fast eller rörligt avtal. Både fasta och rörliga avtal kan inkludera grön el, så det är viktigt att kontrollera vad ditt elbolag erbjuder.

 

Jämför alltid flera erbjudanden

Innan du fattar ditt beslut, se till att jämföra elavtal från olika bolag. Använd prisjämförelsesidor för att hitta det bästa erbjudandet. Det är viktigt att inte bara stirra sig blind på priset per kilowattimme, utan också se över villkor och eventuella dolda avgifter.

 

LÄS: Vad är elnätsavtal och elhandelsavtal: Det här måste du veta

LÄS: Vilka olika elhandelsavtal finns: Nya och gamla

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter