Hur köper du aktier: 5 enkla steg

okt 7, 2024

Att investera i aktier kan verka komplicerat i början, men med rätt steg blir det snart både roligt och lärorikt. Den här guiden hjälper dig att förstå hur du köper aktier, steg för steg, och ger dig praktiska tips längs vägen.

 

Steg 1: Välj aktier och skapa en strategi

Det allra första steget när du funderar på hur du köper aktier är att skapa en strategi. Din investeringsstrategi bör sätta ramarna för vilka beslut du gör i framtiden. En investeringsstrategi kan vara som “buy and hold” (köp och behåll) eller dollar-cost averaging (att investera samma belopp regelbundet för att minska effekterna av kursvariationer). Eller varför inte köra på båda?

För att du enkelt ska kunna komma igång rekommenderas en etablerad investeringsplattform där du kan sköta dina affärer tryggt och enkelt direkt via hemsidan eller appen.

 

Steg 2: Börja smått och sprid ut dina köp

Steg 2: Börja smått och sprid ut dina köp

När du väl är redo att köpa aktier är det frestande att köpa mycket direkt. Men en smartare strategi är att köpa aktier gradvis. Att sprida ut köpen minskar risken för att du får ett högt snittpris och ger dig flexibilitet om marknaden skulle svänga. Kom även ihåg att varje köp ofta innebär en courtageavgift* – så undvik också att göra alltför många små affärer.

En courtageavgift är en avgift som du betalar till din bank eller investeringsplattform när du köper eller säljer aktier.

 

Steg 3: Bygg en balanserad portfölj

Genom att köpa aktier inom flera branscher och länder minskar du risken att en enskild sektor eller ett specifikt land påverkar din portfölj för mycket. Sikta på att ha mellan 10-15 olika företag i portföljen för god riskspridning.

 

Steg 4: Undvik småföretag – fokusera på stabila bolag

Steg 4: Undvik småföretag – fokusera på stabila bolag

Många mindre bolag kan verka lockande med potential att växa snabbt, men de är ofta mer riskfyllda. Istället kan etablerade företag ge en mer stabil avkastning. Håll dig till företag som har bevisad lönsamhet och potential för utdelning. Kolla igenom de bolag som är topp 10 störst på respektive marknad och ha som utgångspunkt.

 

Steg 5: Lägg din första aktieorder

Att lägga en aktieorder innebär att du anger vilken aktie du vill köpa, antal och pris. Normalt är ordern giltig en dag, men du kan även välja en flerdagsorder om du inte vill lägga nya ordrar dagligen. Här kan det vara bra att lägga en marginal på cirka 5 % över marknadspriset för att öka chansen att köpet går igenom. Med en trygg och användarvänlig investeringsplattform blir aktieköpet enkelt och överskådligt.

 

LÄS: Vad innebär det att investera

LÄS: Olika konton för investeringar: vilket passar dig?

 

Tips!

  1. Sprid ut dina köp: Köp inte alla aktier direkt utan investera gradvis för att undvika toppar och dalar.
  2. Diversifiera portföljen: Ha aktier i olika branscher och regioner för att minska riskerna.
  3. Satsa på stabila bolag: Välj företag med stabil ekonomi och lönsamhet som bas i din portfölj.

 

 

Allt gott!


/Niklas Bergh, Vardagsekonomi

Liknande nyheter