Hur ska du tänka gällande avgifter vid aktieköp? När du handlar med aktier betalar du både för aktien och en avgift som kallas courtage. Detta är en kostnad som tillkommer varje gång du köper eller säljer aktier. Avgiften är viktig att känna till eftersom den påverkar din avkastning, och det är därför värt att förstå skillnaderna mellan de olika typerna av courtage. Fundera också på att olika investeringsplattformar kan erbjuda varierande avgifter – det kan finnas mycket att spara på att välja rätt plattform där jag.
Vad är courtage?
Courtage är en avgift för att genomföra aktieköp och aktieförsäljningar. I korthet betalar du courtage vid varje aktieköp och aktieförsäljning.
Olika typer av courtage: Avgifter vid aktieköp
Det finns flera varianter av courtage, och beroende på hur mycket du handlar för kan olika modeller vara mer fördelaktiga:
- Fast courtage innebär att du betalar en fast avgift oavsett hur stort ditt aktieköp är. Det kan vara ett bra val för större affärer men mindre lämpligt för små investeringar.
- Rörligt courtage baseras på storleken på affären, ofta med en procentsats (till exempel 0,09 %). Denna avgift är bättre för mindre affärer.
- Minimicourtage gäller för handel med små belopp och är den minsta avgift du betalar. Den är viktig att känna till om du handlar för små summor.
Avgifterna vid aktieköp hos bankerna
Hos bankerna kan tex aktiehandeln ha ett rörligt courtage på 0,09 % av affärsbeloppet, dock med vissa undantag. Du kan tex betala ett minimicourtage på 1 krona för svenska och nordiska aktier och låt oss säga 10 kronor för europeiska aktier. Bankerna erbjuder dessutom investeringssparkonto (ISK) och Aktie/fond-konton utan någon fast avgift. Med ett ISK betalar du bara en årlig schablonskatt för beloppet på kontot, vilket kan göra det till ett prisvärt alternativ för långsiktiga investeringar. Väljer du ett Aktie/fond-konto så betalar du 30% skatt på vinsten.
Vad påverkar aktiekursen?
Utöver avgifterna är aktiekursen viktig eftersom den avgör hur mycket du betalar för en aktie. Kursen påverkas av många faktorer, där utbud och efterfrågan är grundläggande. För att genomföra ett aktieköp behöver en köpare matchas med en säljare till ett överenskommet pris, vilket sker automatiskt på börsen. Företagens vinstförväntningar, konjunkturen, ränteläget, rykten och spekulationer spelar också en stor roll för kursutvecklingen.
Exempelvis kan en aktiekurs stiga om en köpare är villig att betala mer än tidigare för en aktie. En aktie som tidigare kostade 150 kronor kan öka i pris om en ny köpare är villig att betala 200 kronor. Kursen kan dock också sjunka snabbt beroende på marknadsfaktorer.
LÄS: Vad innebär det att investera
LÄS: Så enkelt investerar du med Avanza Auto: Steg för steg
Allt gott!