En hållbar betalningsplan för dig med Privatlån

okt 10, 2024

Att skapa en hållbar betalningsplan för dig med privatlån innebär att organisera din ekonomi för att se till att du kan hantera lånet utan att överbelasta din budget eller behöva ta fler lån. Här är en steg-för-steg-guide för att skapa en betalningsplan för ditt privatlån:

 

Börja med att kartlägga lånet och din ekonomi

Samla all information om lånet/lånen, dvs anteckna lånets totala summa, räntan, återbetalningstiden och månadskostnaden. Därefter kartlägger du din ekonomi genom att göra en lista över alla dina inkomster och utgifter. Titta särskilt på alla dina återkommande utgifter! Här lär du dig göra en budget

 

Överväg att förhandla om bättre villkor

Kontakta din långivare för att se om du kan få en lägre ränta. Lägre ränta minskar månadskostnaden och du kan istället lägga besparingen på att betala av lånet. Om långivaren INTE sänker din ränta jämför din ränta mot andra långivare. Om du har lån hos flera olika aktörer samla ihop dina lån till ett så får du med största sannolikhet en lägre ränta.
Du använder sedan det nya billigare lånet du tagit för att betala av det gamla lånet.

 

Skapa en realistisk budget

Skapa en realistisk budget

Prioritera lånebetalningar genom att placera lånebetalningen högst upp i budgeten, eftersom det är viktigt att undvika försenade betalningar för att inte öka kostnaderna med förseningsavgifter.

Gå igenom dina utgifter och se om det finns områden där du kan spara in, t.ex. mindre konsumtion på nöjen, streamingtjänster, och andra kostnader du kan minimera under avbetalningstiden. Använd dessa besparingar för att betala av lånet snabbare.

 

Välj en betalningsstrategi

Genom att betala mer än minimibeloppet varje månad minskar du lånets totala löptid och därför även den totala räntekostnaden. Om du får oväntade inkomster (t.ex. skatteåterbäring, bonus på jobbet eller extraarbete), sätt av dessa direkt till lånet för att minska återbetalningstiden.

 

Automatisera betalningarna

Automatisera betalningarna

Genom att använda autogiro säkerställer du att betalningarna sker i tid varje månad, vilket minimerar risken för förseningsavgifter och bidrar till att hålla kreditvärdigheten hög.

 

Skapa en buffert för oväntade kostnader

Att ha en buffert minskar risken att behöva ta nya lån om oväntade kostnader uppstår. Försök sätta av en del av dina besparingar till en nödfond som kan täcka 1-2 månaders utgifter.

 

Undvik att ta nya lån

Undvik att ta nya lån

Kan verka som en självklarhet, men håll fokus på att betala av ditt befintliga lån innan du tar på dig nya skulder, eftersom fler lån ökar din totala skuldbörda och räntekostnader.
Varje månad du betalar av ditt lån tar du ett steg närmare att bli skuldfri. Sätt små delmål och fira framsteg, till exempel när du når 25 %, 50 % och 75 % av låneavbetalningen.

 

 

LÄS: De vanligaste misstagen när du ska samla dina lån

LÄS: Samla dina lån – så här gör du

 

Allt gott!

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter