Svenskarnas oro för vinterns elpriser: Så många är oroliga

okt 10, 2024

En undersökning av svenskarnas oro för vinterns elpriser visar att många är bekymrade över elpriserna inför vintern, enligt den färska undersökning gjord av Vardagsekonomi på Instagram visar att det råder delade åsikter om kommande elräkningar. På frågan “Är du orolig för hur högt elpriset kommer bli i vinter?” svarade 50% av de totalt 630 deltagarna att de känner oro för prisutvecklingen. Nästan lika många, 47%, sa att de inte är oroliga, medan en liten grupp på 3% inte hade något elavtal alls.

Efter de senaste vintrarnas höga priser är det många hushåll som befarar ytterligare ekonomisk press nu när kyla och mörker närmar sig. Detta resultat understryker hur svenskarnas oro för vinterns elpriser ser ut att bli en central fråga även i år. Många är mer försiktiga med sin elförbrukning under den här tiden för att undvika oönskade överraskningar på elräkningen. Vill du testa ett timprisavtal, där du betalar priset för elen du förbrukar den enskilda timmen, eller kanske teckna ett fast avtal för att veta vad du kommer betala?

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Så påverkar vintermånaderna elpriserna

Så påverkar vintermånaderna elpriserna

Med vintern på ingång och energidebatten ständigt närvarande, är energikostnader ett hett ämne. Även om 47% av de tillfrågade inte är oroliga för stigande priser, står fortfarande hälften av respondenterna med oro inför hur deras ekonomi kan påverkas av höga elräkningar. Vintermånaderna påverkar elpriserna eftersom efterfrågan på el ökar kraftigt när temperaturerna sjunker och dagarna blir kortare. Det krävs mer energi för uppvärmning av bostäder och för att hålla ljus och eldrivna apparater igång under mörkare dagar, vilket gör att efterfrågan på el stiger kraftigt. Denna ökade efterfrågan pressar ofta upp elpriserna, särskilt om tillgången på energi är begränsad.

 

Tydlig oro för ekonomisk påverkan

Tydlig oro för ekonomisk påverkan

Den här Instagram-undersökningen visar att frågan om vinterns elpriser är relevant för svenska hushåll och påverkar ekonomin för många. Nästan hälften av de tillfrågade förblir dock trygga och ser inte ett stigande elpris som ett hot mot sin budget, vilket kan bero på att de har valt avtal som passar deras ekonomi och boendesituation. De hushåll som oroar sig bör jobba åt båda hållen, dvs minska sin förbrukning men också hitta det billigaste priset utifrån vald avtalstyp.

 

LÄS: Är det bäst att ha fast eller rörligt elavtal?

LÄS: Vad är elnätsavtal och elhandelsavtal: Det här måste du veta

 

 

Guide

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter