Kostnaderna för vatten och avlopp har rusat uppåt i många svenska kommuner under 2024, med höjningar på över 20 procent i var fjärde kommun. Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, ifrågasätter hur effektivt vissa kommuner har skött sin VA-verksamhet när så stora höjningar har behövts. “Vi undrar om verksamheten har hanterats rätt om man måste göra sådana prishöjningar,” säger han. Vattenpriset 2024 har blivit ett hett samtalsämne när hushållen ser kostnaderna öka märkbart.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Priserna skjuter i höjden i flera kommuner
Vattenpriset 2024 har haft den största ökningen i Danderyd, där taxan skruvats upp med hela 63,3 procent, följt av kommuner som Håbo och Heby som har sett ökningarna nå över 50 procent. Enligt siffror från Nils Holgersson-gruppen har nästan alla kommuner höjt sina VA-priser, med ett genomsnitt på 13,9 procent. Några få kommuner har däremot lyckats hålla samma prisnivå som förra året, och endast två har faktiskt sänkt sina taxor, Växjö och Hallsberg.
Höggren påpekar att ökningen i vissa områden är den största på länge. I exempelvis Hässleholm och Solna har priserna stigit med 35 respektive 50 procent, något som många anser är oroväckande. “Taxorna löper amok på sina håll,” säger Höggren, och han menar att utvecklingen följer ett mönster liknande det vi sett för fjärrvärmepriserna, som också nått rekordhöga nivåer.
Behöver vi räkna med fortsatt högt vattenpris?
Kommunerna förklarar de kraftiga höjningarna med ett skriande behov av underhåll. Vatten- och avloppssystemen är i många fall slitna och har en stor så kallad underhållsskuld*, vilket gör att många städer och kommuner nu måste genomföra kostsamma investeringar för framtiden. Höggren varnar för att vattenpriset 2024 kan vara en indikation på en fortsatt uppgång och att svenskar kan behöva vänja sig vid tanken på att vatten inte längre är en billig resurs i landet.
Underhållsskuld – en eftersatt nivå av reparationer och underhåll som gör att kostnaderna kan öka drastiskt när förbättringar senare måste genomföras.
LÄS: Är det dags att se över din budget? Läs vår guide
Tips!
- Installera vattenbesparande munstycken för att minska vattenförbrukningen.
- Kolla regelbundet upp VA-kostnaderna i din kommun för att planera din budget bättre.
- Samla regnvatten för trädgårdsbevattning och minska på kranvattenkostnaderna.
Källhänvisning
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1355237-priset-pa-kranvatten-rusar-bara-borjan