Ny lag om kontanter: Så påverkar det dig

okt 15, 2024

Regeringen överväger en ny lag om kontanter, och förändringen kan påverka dig mer än du tror. Idag minskar kontantanvändningen snabbt, och allt fler företag slutar ta emot dem. På bara ett år har mängden kontanter i Sverige minskat med nära fyra procent, men nu kan en lag tvinga företag att återigen acceptera sedlar och mynt.

Organisationen Kontantupproret, ledd av Björn Eriksson, är en av de starkaste rösterna för att kontanter ska finnas kvar som ett alternativ. De anser att kontantlösa butiker diskriminerar grupper som äldre och personer med intellektuella funktionsnedsättningar, vilka kan ha svårt att anpassa sig till digitala betalmetoder. Kontantupproret menar att frågan bör avgöras genom demokratiska processer och att en offentlig aktör bör garantera kontanternas tillgänglighet i hela landet.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Krav på kontantacceptans för nödvändiga varor

Krav på kontantacceptans för nödvändiga varor

Enligt regeringens utredare, Dennis Dioukarev, kan en ny lag om kontanter innebära krav för vissa typer av inköp. Speciellt för livsnödvändiga varor som mat och medicin kan kontantbetalning bli obligatoriskt, men för mer allmänna varor som kläder gäller inte förslaget. Detta kan skapa trygghet för dem som vill kunna handla vissa varor kontant, oavsett butiksregler.

 

Stora banker kan få fler skyldigheter

Utredningen har också synpunkter på de stora bankerna, som idag har ett begränsat ansvar för kontanthantering. En ny lag kan göra att bankerna måste erbjuda fler möjligheter för företag att sätta in sina kontanter. Riksbanken har tidigare kritiserat bankerna för att inte tillhandahålla tillräckligt med kontanttjänster och efterfrågar nu hårdare regler. Dennis Dioukarev menar att även om detta innebär ökade kostnader för bankerna, så har de kapaciteten att hantera det.

En ny lag om kontanter skulle innebära att fler får chansen att betala kontant igen, samtidigt som det tryggar tillgången till kontanter. Det kan göra stor skillnad, särskilt för de som känner sig begränsade av ett allt mer digitalt samhälle.

 

Kriminalitet och kontanter

Kriminalitet och kontanter

Samtidigt som kontanter är bra ur vissa aspekter så är det mindre bra ur andra. En minskad kontantanvändning kan potentiellt minska vissa typer av brott, särskilt de som involverar fysiska kontanter som rån, stölder och penningtvätt. När butiker och privatpersoner har mindre kontanter tillgängliga minskar möjligheten för kriminella att snabbt få tag i kontanter, vilket kan göra dessa brott mindre lönsamma. Digitala betalningsmetoder spåras också lättare, vilket gör det svårare för kriminella nätverk att undgå upptäckt. Å andra sidan finns utmaningar kvar kring integritet och säkerhet när betalningar digitaliseras, vilket ställer nya krav på säkerhetssystem och personuppgiftsskydd.

 

LÄS: Så lite kontanter finns i omlopp i Sverige

LÄS: Så hanterar du dina kreditkortsskulder effektivt

 

Betalningsplan Privatlån

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

Källhänvisning:
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/privatekonomi/1355137-forslaget-ny-lag-for-kontanter-sa-paverkas-du

 

Liknande nyheter