Hur du prioriterar dina utgifter: Behov vs önskemål

okt 17, 2024

Att ha koll på din ekonomi handlar mycket om hur du prioriterar dina utgifter. Genom att lära dig skillnaden mellan vad som är ett “behov” och vad som är ett “önskemål” får du bättre kontroll över din budget.

 

Vad är ett behov?

Behov är sådant vi absolut behöver för att klara vår vardag. Att identifiera dina behov är ett första steg för att kunna prioritera dina utgifter rätt. Här följer några exempel:

  • Boendekostnader: Detta inkluderar hyra, bolån och grundläggande kostnader som el, vatten och värme.
  • Mat och vatten: Att köpa näringsrik mat och ha tillgång till rent vatten är essentiellt för hälsan.
  • Transport: Kostnader för att ta dig till och från arbete eller skola är också viktiga utgifter.
  • Hälsa och hygien: Basala hälsokostnader som mediciner och vårdbesök är avgörande för välmåendet.

Vill du lära dig mer om hur du lägger upp och lever med din ekonomi på ett riktigt bra sätt? Gå vår kurs

 

Vad är ett önskemål?

Vad är ett önskemål?

Önskemål är sådant som förhöjer vår livskvalitet men inte är nödvändigt för att klara vardagen. Genom att känna till vilka utgifter som är önskemål kan du lättare prioritera dina utgifter och skapa en budget som håller. Exempel på önskemål är:

  • Underhållning: Till exempel prenumerationstjänster som Netflix eller besök på bio.
  • Lyx och märkesvaror: Kläder och prylar som inte är nödvändiga för att klara vardagen.
  • Utemat och fika: Att köpa kaffe på stan eller äta ute är trevligt men inte ett måste.
  • Hobbys och fritid: Sport, böcker och andra fritidsaktiviteter är roliga men inte avgörande för att leva ett bra liv.

 

Så här kan du prioritera dina utgifter

När du förstått skillnaden mellan behov och önskemål är det dags att se över hur du faktiskt spenderar dina pengar. Här är några steg som hjälper dig hur du prioriterar dina utgifter effektivt:

  1. Gör en Lista över Utgifter
    Skriv upp alla dina utgifter varje månad. Sortera dem i behov och önskemål för att få en tydligare bild av din ekonomi. Det kan också ge dig insikt om var du kan göra förändringar.
  2. Analysera Utgifterna och Gör en Budget
    När du ser fördelningen mellan behov och önskemål blir det lättare att skapa en budget. Ett förslag är att använda 60-70% av din inkomst till behov, 20% till önskemål och 10-20% till sparande eller återbetalning av lån. Den här fördelningen är en bra start, men kan justeras beroende på dina behov.
  3. Prioritera Viktiga Utgifter Först
    Har du en tajt budget är det extra viktigt att först täcka behov som boende, mat och transport. Genom att sätta upp tydliga prioriteringar i din budget undviker du onödig stress.
  4. Sätt upp Sparmål för Önskemål
    Önskemål är inte fel, men genom att spara separat för dem kan du unna dig lite extra utan att påverka din ekonomi. Att skapa ett särskilt sparande för t.ex. resor eller nöjen hjälper dig att hålla kontroll på utgifterna.
  5. Se Över och Justera Din Budget
    Din ekonomi kan ändras över tid, och därför är det bra att regelbundet gå igenom och justera din budget efter behov. På så sätt kan du snabbt anpassa utgifterna om situationen förändras.

 

Vill du lära dig hur du lägger upp en budget, läs budgetering för nybörjare eller gå min kurs. 

 

Förstå Psykologin: Hur du prioriterar dina utgifter

Förstå Psykologin 

Att förstå psykologin bakom våra köpbeslut kan vara en stor hjälp när vi vill prioritera våra utgifter bättre. Många gånger gör vi spontana köp på grund av impulser eller känslor snarare än verkliga behov. För att hantera detta kan du börja med att identifiera vilka situationer som ofta leder till oplanerade köp, till exempel när du är stressad eller på dåligt humör. Genom att använda strategier som att skriva upp dina utgiftsmål, hålla dig till en shoppinglista och sätta upp sparmål för belöningar, kan du lättare hålla dig till dina prioriteringar. Ett bra tips är också att vänta 24 timmar innan större inköp – ofta inser vi då att det vi vill köpa kanske inte är så viktigt.

 

Fördelar med att prioritera dina utgifter

Genom att lära dig att prioritera dina utgifter blir du bättre rustad för oväntade utgifter och får en stabilare ekonomi. Den strukturen gör också att du minskar ekonomisk stress och har mer kontroll över dina pengar. Med rätt prioriteringar kan du dessutom bygga upp en buffert för framtida behov och långsiktigt sparande – en trygghet för både dig och din familj.

 

 

LÄS: Grundläggande budgetering för studenter

LÄS: Så kan du spara pengar när du handlar

 

 

Allt gott!

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter