Fastighetsägare över hela Sverige är bekymrade över den senaste utvecklingen för fjärrvärme 2025, där uppvärmningskostnaderna slår rekord igen. Den årliga kartläggningen från Nils Holgerssongruppen, en organisation som representerar bostadsägare, visar att fjärrvärmepriserna har stigit med i genomsnitt 15,2 procent jämfört med förra året. Höjningarna beror främst på ökade bränslekostnader, men även på investeringar för hållbarhetsanpassning och effektivisering av fjärrvärmen.
Lär dig vad fjärrvärme är och hur det fungerar
Stora skillnader mellan kommuner
Skillnaderna i fjärrvärme 2025 är stora beroende på var i landet man bor. Nordanstig är den dyraste kommunen där priset per megawattimme (MWh) passerar 1 500 kr, medan Luleå har de lägsta priserna med 662 kr/MWh. Detta innebär att den typiska månadskostnaden för en lägenhet kan variera med upp till 920 kr beroende på vilken kommun man bor i. Många menar att detta visar på bristande rättvisa och behov av ett större konsumentskydd på fjärrvärmemarknaden.
Har du en hög elfaktura? Jämför olika elleverantörer och minska din kostnad.
Kommunen som ökar mest
I vissa kommuner är situationen ännu tuffare. Priserna har stigit med över 20 procent i 78 kommuner, och nära 40 procent i vissa, vilket gör att fjärrvärme 2025 ser ut att bli en dyr affär. Exempelvis har Nevel Energi i Åstorp höjt sina priser med 39 procent medan Örkelljunga Fjärrvärmeverk gjort en ökning på 37,8 procent.
Oro över fjärrvärmens framtid
Fastighetsägarna oroas av prishöjningarna och pekar på risken att fjärrvärme förlorar sin konkurrenskraft som uppvärmningsalternativ. Vissa fastighetsägare överväger nu elbaserade alternativ istället. Organisationer som Fastighetsägarna i Kalmar län kräver att fjärrvärmebolagen sätter rimliga priser för att inte förlora kunder och att politiker skapar incitament för hållbara energival
Lär dig vad fjärrvärme är och hur det fungerar
Har du en hög elfaktura? Jämför olika elleverantörer och minska din kostnad.