Regeringen har beslutat att höja skiktgränsen för statlig inkomstskatt 2025. Gränsen går från 598 500 kronor till 625 800 kronor, vilket innebär att fler slipper betala den statliga inkomstskatten. Men glöm inte bort att det är brytpunkten för statlig inkomstskatt som är det intressanta för dig, läs mer om skillnaden längre ner.
Finansminister Elisabeth Svantesson motiverar förändringen med att det ska löna sig att jobba och utbilda sig i Sverige.
Missa inga viktiga nyheter och guider – Nyhetsbrev
Vad är skiktgräns?
Skiktgränsen är den inkomstgräns som avgör om du behöver betala statlig inkomstskatt eller inte. Dock utgår skiktgränsen från inkomsten efter grundavdraget vilket betyder att det är brytpunkten som är mer relevant.
GUIDE: Ta reda på någons lön: Så gör du
Vid vilken månadsinkomst betalar du statlig skatt? Brytpunkten
Den så kallade brytpunkten bestämmer vid vilken inkomst du börjar betala statlig skatt, eftersom det är din årsinkomst före grundavdraget dras bort. Årsinkomsten höjs till 643 100 kronor per år, alltså 53 600 kr/mån från 2024 års nivå om 615 300 kronor dvs 51 275 kr/mån.
NYHET: Lönen slutar bli hemlig
Vad är statlig inkomstskatt?
Om din inkomst överstiger brytpunkten betalar du en extra skatt på 20 % (statlig inkomstskatt) på den delen av inkomsten som ligger över gränsen, dvs inte hela lönen. Gränsen justeras ofta årligen och är kopplad till inflation och ekonomiska förhållanden.
FAKTA: Medellönen i olika åldrar
Så påverkas du av skiktgränsen för statlig inkomstskatt 2025
Skiktgränsen för statlig inkomstskatt 2025 är viktig för höginkomsttagare. Om du tjänar under skiktgränsen, inklusive grundavdraget, undviker du att betala den extra skatten. Förändringen innebär att fler slipper den statliga inkomstskatten på 20 procent av inkomster över gränsen.