Ta reda på ditt Kreditbetyg

sep 7, 2024

Kreditbetyg är viktigt

Ett bra kreditbetyg är viktigt eftersom det påverkar många aspekter av din privatekonomi. Betyget speglar din ekonomiska hälsa och din förmåga att hantera skulder. När du ansöker om lån, såsom bostadslån eller billån, använder långivare ditt kreditbetyg för att bedöma risken med att låna ut till dig. Ett högt betyg ökar chansen att få ett lån beviljat och ger dig ofta bättre villkor, såsom lägre räntor.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

 

Ett bra Kreditbetyg

Ett bra kreditbetyg kan även vara viktigt när du ansöker om hyreskontrakt, mobilabonnemang eller elavtal, eftersom företag använder betyget för att bedöma din betalningsförmåga. Dessutom visar ett starkt betyg  att du har skött dina ekonomiska åtaganden på ett ansvarsfullt sätt, vilket kan ge dig bättre möjligheter och större ekonomisk trygghet.

Kolla upp ditt kreditbetyg kostnadsfritt!

Så här gör du

1. Först länken ovanför och trycker på ”Se min kreditkoll”

2. Därefter registrerar du dig med BankID

3. Sedan ser du ditt personliga Kreditbetyg från Creditsafe som är världens mest använda kreditupplysningsbolag

Hur kreditbetyg beräknas

Betyget baseras på flera faktorer, som din betalningshistorik, hur mycket kredit du använder i förhållande till din kreditgräns (kreditutnyttjande på ditt kreditkort), hur länge du har haft lån/krediter och om du nyligen har ansökt om nya lån. Att betala räkningar i tid och hålla en låg kreditutnyttjandegrad kan förbättra ditt betyg.

 

Skillnaden mellan kreditregister och kreditupplysningar

kreditregister

I Sverige hanterar företag som UC, Bisnode och Creditsafe kreditupplysningar. Dessa används av långivare och företag för att se din ekonomiska historik och bedöma din kreditvärdighet. Informationen i en kreditupplysning kan påverka hur företag ser på dig som kund.

 

Kreditkontroller och hur de påverkar ditt betyg

Kreditkontroller

Varje gång en kreditupplysning tas påverkar det tillfälligt ditt betyg, särskilt om det sker ofta på kort tid. Det är därför bra att undvika onödiga kreditupplysningar.

 

Att förbättra sitt kreditbetyg

Även om du har ett lägre betyg finns det steg du kan ta för att förbättra det. Regelbunden översyn av din ekonomi, att betala skulder i tid och undvika för många nya krediter kan gradvis förbättra ditt betyg.

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter