Därför är räntesänkningen nästa vecka oundviklig

aug 15, 2024

Kort version:
Därför är räntesänkningen nästa vecka oundviklig – inflationen ligger under Riksbankens mål, och analytiker förutspår en sänkning med 0,25 procentenheter. Ytterligare sänkningar kan väntas under hösten, med en slutränta på 2,75 procent vid 2024 års slut.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Därför är räntesänkningen nästa vecka oundviklig

Inflationen ligger fortfarande under Riksbankens mål, och därför är räntesänkningen nästa vecka oundviklig. Trots en liten uppgång i inflationen under juli månad, förväntar sig analytiker en sänkning med 0,25 procentenheter från Riksbankens sida. Denna sänkning är så gott som garanterad, enligt Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.

I juli steg inflationen enligt KPIF-måttet till 1,7 procent, vilket var något högre än ekonomernas förväntade 1,6 procent. Ändå är en räntesänkning nästa vecka oundviklig, men en större dubbelsänkning på 0,50 procentenheter är osannolik. Carl Nilsson, ekonom på Swedbank, ser en sådan dubbelsänkning som helt utesluten. Enligt honom har den ekonomiska utvecklingen legat i linje med Riksbankens förväntningar, särskilt när det gäller inflationen.

 

Därför är räntesänkningen nästa vecka oundviklig

En ytterligare räntesänkning väntas under hösten, vilket kan resultera i att styrräntan ligger på 2,75 procent vid årets slut, enligt Spector. Den senaste utvecklingen har inte ändrat den övergripande bilden, där inflationen för andra månaden i rad ligger under Riksbankens mål. Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, förväntar sig totalt tre räntesänkningar under året, trots att inflationen rörde sig något uppåt jämfört med juni.

Den svaga uppgången i juli kan främst tillskrivas semesterrelaterade kostnadsökningar, som högre priser på mat, paketresor, restauranger och hotell. Stråberg menar dock att dessa månadsvisa svängningar är av mindre betydelse nu när inflationen sjunkit under 2 procent. Trots detta kvarstår boendekostnaderna som den största bidragande faktorn till inflationen, enligt SCB:s prisstatistiker Mikael Nordin.

I juni låg KPIF-inflationen på 1,3 procent, men det underliggande inflationsmåttet, där effekterna av boräntor har räknats bort, är fortsatt under Riksbankens mål. Trots att KPI-inflationen i juli var 2,6 procent, samma som månaden innan, var det över analytikernas förväntningar på 2,5 procent.

Tre tips för att förbättra din privatekonomi under en lågkonjunktur:

  • Omförhandla dina lån och försök att få bättre räntor. Begär ut ett amorteringsunderlag från din befintliga bank  som du har ditt bolån hos, bara det kan göra skillnad.
  • Skapa en buffert för oväntade utgifter genom att spara regelbundet. En buffert på 2-3 månadslöner bör du ha i fall något akut händer.
  • Se över dina utgifter och skär ner på onödiga kostnader. Skriv ner alla dina återkommande utgifter på ett papper och prioritera bort vissa av dem. Tänk på att bara för att du avslutar tex en tjänst nu så betyder inte det att det är för alltid..

 

INTRESSANTA ARTIKLAR:

LÄS: SÅ PÅVERKAR RIKSBANKENS STYRRÄNTA DIN PLÅNBOK

LÄS: PROGNOSEN FÖR STYRRÄNTAN 2025

 

 

Procountor

 

 

Källhänvisning:
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1313956-inflationen-hogre-an-vantat

Liknande nyheter