Regeringen har lagt fram ett förslag som innebär att gårdsförsäljning av alkohol ska bli tillåtet i Sverige, med vissa restriktioner. Det nya lagförslaget, som är planerat att träda i kraft år 2025, innebär att svenska gårdar får sälja öl, vin och sprit.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
– Detta är en frihetsreform, kommenterade statsminister Ulf Kristersson.
Förslaget kommer att påverka cirka 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare i landet. Ulf Kristersson (M) framhöll på en pressträff att Sverige genom detta beslut kommer att likna övriga Europa mer.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) förklarade att det ska vara möjligt att köpa alla typer av alkoholhaltiga drycker direkt från tillverkaren, men under vissa begränsningar.
Enligt förslaget får varje individ köpa 0,7 liter sprit och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker. Försäljningen är tillåten mellan kl. 10-20 och endast till besökare som betalat för exempelvis en guidad tur eller föreläsning.
– På detta sätt handlar det inte om detaljhandel, utan om en form av besöksnäring där besöket i sig har ett värde, sade Forssmed.
Monopolet kvarstår trots gårdsförsäljning av alkohol
De begränsningar som införs för gårdsförsäljning av alkohol har som syfte att bevara Systembolagets monopol, betonade Forssmed. Det svenska alkoholmonopolet är ett undantag från EU:s handelsregler och omfattas av särskilda villkor.
– Vi anser att detta förslag är förenligt med EU-rätten, tillade han.
Förslaget förväntas träda i kraft under första halvåret 2025.
Tidöpartiernas delade åsikter om gårdsförsäljning av alkohol
Frågan om gårdsförsäljning av alkohol har skapat splittring inom Tidöpartierna, särskilt gällande de eventuella begränsningarna. Enligt tidningen Dagen skulle ett utkast ha skickats till Lagrådet den 25 april, men detta sköts upp till den 16 maj.
Den utredning som ligger till grund för lagförslaget föreslog både mängdbegränsningar, begränsade öppettider och att försäljning måste ske i samband med en föreläsning.
Företrädare för Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har varit tydliga med att alltför stora begränsningar inte är acceptabla.
Förslaget gäller företag som producerar högst:
- 75 000 liter spritdrycker
- 400 000 liter jästa drycker med upp till 10% alkohol (t.ex. öl och cider)
- 200 000 liter jästa drycker med över 10% alkohol (t.ex. vin)
För att få sälja öl, cider och sprit krävs ingen egen produktion av råvaror, men vintillverkare måste odla sina egna druvor. Varje konsument får köpa:
- 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker
- Försäljningen ska ske genom ett betalt besök hos tillverkaren
Gårdsförsäljning av alkohol ska bli tillåtet från och med första halvåret 2025.
Monopol* – exklusiv rätt för en organisation att bedriva viss verksamhet.
Destilleri* – anläggning där spritdrycker tillverkas genom destillation.
Begränsningar* – restriktioner eller regleringar som inskränker vissa rättigheter.
Vill du få till en sund ekonomi där du kan spendera utan ångest? Gå vår kurs
Källhänvisning:
SVT Nyheter. (2023). “Regeringens förslag om gårdsförsäljning av alkohol”. Hämtad från https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gardsforsaljning