Hur du tar ut din tjänstepension

sep 18, 2024

Hur du tar ut din tjänstepension

Hur du tar ut din tjänstepension när pensionsåldern närmar sig. Att ta ut din tjänstepension innebär flera steg, men med rätt förberedelser blir processen enklare. Först och främst är det viktigt att förstå vad tjänstepension är. Det är pengar som din arbetsgivare betalar in för dig utöver den allmänna pensionen, och tjänstepensionsavtalen varierar beroende på din arbetsgivare och bransch. Exempel på dessa är ITP för privatanställda tjänstemän och SAF-LO för industriarbetare. Läs mer om vad tjänstepension är här. 

 

När kan jag börja ta ut min tjänstepension?

När kan jag börja ta ut min tjänstepension?

Om du undrar hur du tar ut din tjänstepension behöver du först veta när du kan börja ta ut den. För de flesta börjar möjligheten från 55 eller 65 års ålder, beroende på avtalet du omfattas av. Att ta ut pensionen tidigt kan innebära lägre månatliga utbetalningar. Därför är det viktigt att kontrollera villkoren för just din tjänstepension så att du kan planera rätt. Det kan vara smart att konsultera en pensionsförvaltare för att förstå alla detaljer.

De allra flesta har tjänstepension från sin arbetsgivare. Har du arbetat ett helt yrkesliv har du med stor sannolikhet arbetat i mer än ett avtalsområde, och därför troligen också tjänstepension från flera tjänstepensionsbolag. Olika avtal har olika regler, så ta reda på vad som gäller för dig!

 

Välj hur lång utbetalningstid du vill ha

När du väl vet när du kan ta ut din tjänstepension är nästa steg att bestämma hur länge du vill ha den utbetald. Du kan välja en kortare period, som till exempel 5 eller 10 år, eller en livslång utbetalning. Din månadssumma påverkas av hur lång utbetalningstiden är, så längre utbetalningstider innebär lägre månadssummor. Det är därför viktigt att fundera över vad som passar din livssituation bäst.

 

Hur planerar jag min uttagsstrategi?

Hur planerar jag min uttagsstrategi?

Förutom att bestämma när och hur länge du ska ta ut din tjänstepension, bör du också tänka på din övergripande ekonomi. Det är smart att fundera över hur din tjänstepension samspelar med andra inkomstkällor, som den allmänna pensionen och eventuella privata sparanden. Genom att göra en helhetsbedömning kan du optimera din ekonomiska trygghet. Det kan också vara en bra idé att rådfråga en ekonomisk rådgivare för att hitta den bästa strategin för dina uttag.

 

Hur ansöker jag om att ta ut min tjänstepension?

När du har beslutat dig för när och hur du vill börja ta ut din pension, är det dags att ansöka hos din/dina pensionsförvaltare. Oftast görs detta enkelt online via deras webbplats. Du anger när du vill att utbetalningarna ska börja och hur du vill att de ska fördelas. Tänk på att ansökan måste göras i god tid före din planerade pensionsstart för att undvika förseningar i utbetalningarna. Tänk också på att när tjänstepensionen väl börjat betalas ut går den inte att stoppa.

Har du tjänstepension hos flera olika tjänstepensionsbolag kommer du också att ha flera olika utbetalare. De samlas inte på något gemensamt pensionskonto.

 

Hur fungerar skatten på tjänstepensionen?

Hur fungerar skatten på tjänstepensionen?

Det är viktigt att komma ihåg att tjänstepensionen är skattepliktig, dvs du måste betala skatt på den. Så planera för skatteavdrag när du planerar dina uttag. Det kan vara fördelaktigt att sprida ut uttagen över en längre period för att optimera skattesituationen.

 

Justera och följ upp din plan

När du väl börjat ta ut din tjänstepension, kom ihåg att hålla koll på din ekonomi och göra justeringar om det behövs. Livssituationer förändras och det kan även dina behov göra, så se till att följa upp med din pensionsförvaltare om du behöver ändra något i din plan.

 

Tala med en rådgivare

Tala med en rådgivare

Om du behöver hjälp med att förstå detaljerna kan en finansiell rådgivare vara ett bra alternativ. De kan hjälpa dig att göra smarta val kring din pension och se till att du får ut det mesta av dina besparingar. Fyll i kontaktformuläret och bli uppringd kostnadsfritt av en expert!

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Liknande nyheter