Hyreshöjning 2025: Vad betyder den för dig?

sep 11, 2024

Hyreshöjning 2025: Vad betyder den för dig?

Det ser ut som att hyresgäster runt om i Sverige kan behöva förbereda sig för en stor hyreshöjning 2025. Fastighetsägarna har lagt fram ett rekordhögt bud på hela 15,4 procent, något som fått Hyresgästföreningen att se rött. Fastighetsägarna, som representerar privata fastighetsägare för 400 000 bostäder, menar att hyreshöjningen 2025 är nödvändig på grund av det ekonomiska läget. Hyresgästföreningen, som representerar hyresgäster i förhandlingar om bl.a. hyror, sänkte förra årets begäran på 12% höjning till 5,2%.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Hyresgästföreningen går i taket över hyreshöjning 2025

Bilden visar insidan av en lägenhet. Hyresgästföreningen går i taket över hyreshöjning 2025

Hyresgästföreningen, tycker att Fastighetsägarnas bud är alldeles för högt. De menar att budet visar på bristande vilja att förhandla och att Fastighetsägarna inte tar sitt ansvar på hyresmarknaden. Enligt dem är det osannolikt att många fastighetsägare kommer att driva igenom en hyreshöjning 2025 på den nivån, trots att det är vad som efterfrågas.

Fastighetsägarna håller däremot fast vid att budet är rimligt baserat på en överenskommelse mellan dem, Sveriges Allmännytta (representerar de kommunala bostadsbolagen) och Hyresgästföreningen från 2022. Deras vd, Rikard Ljunggren, tror dock inte att hela den begärda höjningen kommer att gå igenom, men poängterar att en förhandling om hur kostnaderna ska fördelas mellan hyresgäster och fastighetsägare är nödvändig.

 

Skiljemän kan avgöra hyreshöjning 2025

Om parterna inte lyckas komma överens kan en skiljeman komma att avgöra frågan. Denna metod infördes förra året och innebär att en oberoende person kan ge en rekommendation om vad hyran bör ligga på om förhandlingarna strandar. Hyresgästföreningen anklagar vissa fastighetsägare för att använda systemet för att pressa fram högre hyror, något som Fastighetsägarna nekar till.

 

När sätts den nya hyran?

När sätts den nya hyran?

Den nya hyran för 2025 sätts efter att hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna avslutats. Förhandlingarna påbörjas vanligtvis under hösten eller vintern året innan, vilket innebär att de kommer att pågå under 2024 för att fastställa hyrorna för 2025. I vissa fall kan förhandlingarna dra ut på tiden och fortsätta in på det nya året, men målet är att hyrorna ska vara klara och beslutade innan det nya året börjar, så att hyresgästerna vet vad de ska betala i god tid.

 

Hur hyresförhandlingsprocessen går till i korthet

Förklara hur hyresförhandlingarna går till i praktiken. Både Hyresgästföreningen och fastighetsägarna sitter vid förhandlingsbordet för att komma överens om nästa års hyror, baserat på faktorer som underhållskostnader, drift och samhällsekonomisk utveckling. Ibland används också oberoende skiljemän om parterna inte kan enas.

 

LÄS: Hyresgästens rättigheter vid hyreshöjning

LÄS: 2024 års hyreshöjningar

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/tuff-strid-om-hyrorna-rekordkravet-uppr%C3%B6r/ar-AA1qdW5i?ocid=hpmsn&cvid=b3ccc2140df64dafa06626703d2845fc&ei=27

Liknande nyheter