Lag om rea – företagen fortsätter med fulreor

sep 12, 2024

Lag om rea – företagen fortsätter med fulreor

Trots en ny lag om rea som infördes för två år sedan för att stoppa fulreor, verkar många företag fortfarande strunta i den. En ny rapport från Konsumentverket visar att lagen inte har haft den önskade effekten, och det skapar stor frustration bland konsumentexperter.

Den nya lagen om rea kräver att företag tydligt ska visa det lägsta priset en produkt haft de senaste 30 dagarna innan rean. Detta är något som ofta missas av butiker och e-handlare, enligt Konsumentverkets granskning. Det händer ofta att företag höjer priserna precis innan rean för att sedan sänka dem och framstå som generösa.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Bedrövlig respekt för lagen

Bedrövlig respekt för lagen

Enligt lagen ska rea-priser vara rättvisa, men många företag väljer att ignorera detta. Det leder till att konsumenterna förlorar möjligheten att göra rättvisa jämförelser, vilket var hela poängen med lagstiftningen. Konsumentverket har möjlighet att ge böter till företag som bryter mot lagen, men det verkar inte skrämma alla. Konsumentverket borde agera hårdare och dela ut fler böter för att sätta press på butikerna.

 

Fulreor påverkar hela marknaden

Företag som följer lagen påverkas också negativt av de som fuskar. När butiker konkurrerar med olika regler, blir det svårt för de som faktiskt följer reglerna. Det leder till att ärliga företag förlorar försäljning.

 

Hur kan du undvika att bli lurad av fulreor?

Hur kan du undvika att bli lurad av fulreor?

Fulreor blir allt vanligare, och det är lätt att känna sig lurad när butiker höjer priserna precis innan en rea. Trots att det finns lagar för att skydda konsumenterna, fortsätter många företag att strunta i reglerna. Så, hur kan du undvika att bli lurad av fulreor? Genom att hålla koll på priserna och använda smarta verktyg kan du skydda din plånbok från dessa oärliga kampanjer.

Det första steget för att undvika att bli lurad av fulreor är att vara medveten om hur butiker manipulerar priserna. Enligt den nya lagen ska företag visa det lägsta priset en vara haft under de senaste 30 dagarna innan rean. Men, tyvärr, följer inte alla företag denna regel, vilket leder till förvirring bland kunder. Genom att känna till lagen och använda prisjämförelsesajter som Prisjakt kan du hålla koll på prisutvecklingen och upptäcka när en rea inte är så bra som den verkar.

 

Vanliga metoder för fulreor

Butiker använder flera strategier för att manipulera priser och locka konsumenter:

  • Prisupptrappning: Butiken höjer priset precis innan en rea, för att sedan sänka det till det ursprungliga priset och få det att se ut som en rabatt.
  • Falska reor: Vissa butiker skyltar med “upp till 70 % rabatt”, men endast ett fåtal produkter i sortimentet har den rabatten. Resten är betydligt mindre sänkta.
  • Lockpriser: Ett fåtal produkter har extremt låga priser för att locka kunder till butiken, men dessa varor tar snabbt slut, och konsumenterna köper andra, mindre rabatterade produkter.

 

Psykologiska knep bakom fulreor

Psykologiska knep bakom fulreor

Butiker använder psykologiska taktiker för att påverka konsumenternas beslutsfattande:

  • Knapphetseffekten: Att ange att en produkt är på “begränsat antal” eller att rean “slutar snart” kan få kunder att känna att de måste slå till snabbt.
  • Jämförelser: Genom att visa ett överdrivet högt pris bredvid ett “rea-pris” får butiken det att verka som om du gör ett fynd, även om produkten kanske inte är billigare än vanligt

 

Anmäl butiker som fuskar

Om du stöter på en butik som du misstänker bryter mot lagen och genomför en fulrea, kan du anmäla dem till Konsumentverket. De har möjlighet att ge böter till företag som fuskar, och genom att anmäla hjälper du till att skapa en mer rättvis marknad för alla konsumenter.

 

 

 

Tjänstepension

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

Källhänvisning:
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1326502-fulreor-fortsatter-bedrovligt-av-foretagen

Liknande nyheter