Allt fler väljer att löneväxla, men har någon berättat om löneväxlingens påverkan? Alla tjänar nämligen inte på att byta ut en del av sin lön mot förmåner, faktum är att en av tio som löneväxlar i dag förlorar på det.
Missa inga viktiga nyheter och guider – Nyhetsbrev
När är det förmånligt att löneväxla?
Löneväxlingen innebär att arbetstagare får en del av sin bruttolön som förmån istället för lön. Efter att regeringen beslutat att inte höja brytpunkten för statlig inkomstskatt under 2024 kunde fler människor löneväxla på ett bra sätt, då fler människor hade en lön över brytpunkten för statlig inkomstskatt. Löneväxling är alltså endast fördelaktigt för dem som tjänar mer än brytpunkten, vilket var cirka 51 000 kronor per månad 2024.
Under 2025 höjdes dock brytpunkten för statligt inkomstskatt till 53 600 kronor i månaden.
https://www.minpension.se/
https://www.minpension.se/
Löneväxlingens påverkan på pensionen
Det finns ingen exakt statistik över hur många som löneväxlar i Sverige, men hos Min Pension finns nästan 125 000 pensionssparare med registrerad löneväxling, och antalet växer med 400-700 personer varje vecka. Det finns ett stort intresse men enligt siffror från Min Pension löneväxlar en av tio trots att de har för låg inkomst, vilket påverkar den allmänna pensionen negativt.
Sänker du din inkomst genom löneväxling så sänker du också din pensionsgrundande inkomst för den allmänna pensionen, men även ersättningen från Försäkringskassan vid sjukdom eller föräldraledighet påverkas negativt.
GUIDE: Tricket som ger dig mer pengar som pensionär: Löneväxling
Löneväxling och ålder
Åldern kan också påverka om löneväxling är lönsamt, detta eftersom arbetsgivaravgiften sjunker det år man fyller 66 år. Det gör att arbetsgivarens pensionskostnaderna blir högre för arbetsgivaren än att betala ut lön, vilket kan göra löneväxling olönsam för äldre arbetstagare.
Vilka förmåner kan ingå i löneväxling?
Löneväxling kan innebära olika typer av förmåner beroende på vad arbetsgivaren erbjuder. Vanliga exempel på löneväxlingsförmåner inkluderar:
- Tjänstepension – den vanligaste förmånen där en del av lönen avsätts extra till pension. Arbetsgivaren betalar en särskild löneskatt på pensionskostnader (SLP) på 24,26 % istället 31,42 % i arbetsgivaravgifter på vanlig lön.
- Hälsovårdsförmåner – exempelvis sjukvårdsförsäkring, gymkort eller friskvårdsbidrag. Gällande friskvårdsbidrag så betalar arbetsgivaren ingen skatt upp till 5 000 kr per år.
- Personalbil – möjlighet att leasa en bil via arbetsgivaren. Arbetsgivaren brukar hantera det på olika sätt.
- Extra semesterdagar – vissa arbetsgivare erbjuder att byta en del av lönen mot fler lediga dagar. Arbetsgivaren brukar hantera det på olika sätt.
Det är viktigt att räkna på om förmånen verkligen ger ekonomiska fördelar jämfört med att få ut pengarna som lön.
Hur påverkar löneväxling andra sociala förmåner?
Utöver den allmänna pensionen kan löneväxling även påverka andra ersättningar, exempelvis:
- Föräldrapenning – minskar om lönen efter löneväxling hamnar under taket för beräkningen av föräldrapenning. Taket 2025 är 48 333 kronor.
- Sjukpenning och sjukersättning – påverkas negativt om den pensionsgrundande inkomsten sänks.
- A-kassa – ersättnings är nivån kan bli lägre om lönen minskar genom löneväxling.