Löneväxlingens påverkan – här är riskerna

jul 27, 2024

Löneväxlingens påverkan. Allt fler väljer att löneväxla, det vill säga byta ut en del av lönen mot förmåner. Men alla tjänar inte på detta. Faktum är att en av tio som löneväxlar i dag förlorar på det.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Löneväxlingens påverkan innebär att arbetstagare får en del av sin bruttolön som förmån istället för lön. Efter att regeringen beslutat att inte höja brytpunkten för statlig inkomstskatt för 2024 har fler haft möjlighet att löneväxla. Löneväxling är dock endast fördelaktigt för dem som tjänar mer än brytpunkten, vilket är cirka 51 000 kronor per månad.

— Finansdepartementets bedömning är att ungefär 120 000 fler betalar statlig inkomstskatt i år jämfört med förra året, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på pensionssajten Min Pension.

— Men det är inte alla som har rätt till löneväxling via sin arbetsgivare.

Sjunkande räntor har också bidragit till att fler har börjat löneväxla.

 

Löneväxlingens påverkan på pensionen

Det finns ingen exakt statistik över hur många som löneväxlar i Sverige, enligt Dan Adolphson Björck. Men hos Min Pension finns nästan 125 000 pensionssparare med registrerad löneväxling, och antalet växer med 400-700 personer varje vecka.

— Vi har märkt ett stort intresse det senaste halvåret. Men tyvärr är det vissa som missar viktiga detaljer, säger Adolphson Björck.

Enligt siffror från Min Pension löneväxlar en av tio trots att de har för låg inkomst, vilket påverkar den allmänna pensionen negativt.

— Sänker du din inkomst genom löneväxling, då sänker du också din pensionsgrundande inkomst för den allmänna pensionen, förklarar Adolphson Björck.

Även ersättningen från Försäkringskassan vid sjukdom eller föräldraledighet påverkas negativt. Adolphson Björck anser att ansvaret för att undvika dessa fallgropar ligger på arbetsgivarna.

— De måste ha en genomtänkt policy som inte leder anställda till ekonomiskt självskadebeteende.

 

Dubbellöneväxling och ålder

Åldern kan också påverka om löneväxling är lönsamt, särskilt för de som är födda på 1950-talet. Arbetsgivaravgiften sjunker det år man fyller 66 år, vilket gör att pensionskostnaderna blir högre för arbetsgivaren än att betala ut lön. Därför kan löneväxling bli olönsam för äldre arbetstagare.

  • Bruttolön* – lön före skatteavdrag
  • Brytpunkt* – inkomstnivå där en högre skattesats börjar gälla
  • Tjänstepension* – pension som arbetsgivaren betalar för sin anställda

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

**Källhänvisning:**
Nyheter24. “Pensionsknepet vanligare – här är riskerna”. Läst 7 oktober 2023. Tillgänglig från: https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1295612-pensionsknepet-vanligare-har-ar-riskerna

 

Liknande nyheter