Nya fartkameror med AI – Skrämmer bilister och skapar ilska

nov 7, 2024

Nya fartkameror med AI håller på att introduceras, och tekniken väcker starka känslor. Dessa kameror är mer avancerade än traditionella hastighetskameror eftersom de inte bara mäter hastighet. Med hjälp av AI kan de även registrera om en förare använder mobiltelefon eller inte bär säkerhetsbälte under körning. Tekniken testas och förbereds för användning i flera länder, men redan nu möts den av massiv kritik och motstånd.

Trafikverket är positiva men..

Trafikverket är positiva men..

Sverige hade initialt planer på att införa de här AI-drivna fartkamerorna och påstår att de skulle kunna rädda flera liv per år. Trafikverket var positiva och uppskattade att dessa kameror skulle kunna förhindra minst sju trafikolyckor årligen. Men regeringen valde nyligen att stoppa projektet och överväger istället andra alternativ i samarbete med Trafikverket.

LÄS: Nya regler för dubbfria däck denna vinter: Missa inte!

 

Frankrike går vidare med införandet av nya fartkameror med AI

Frankrike går vidare med införandet av nya fartkameror med AI

I Frankrike har den nationella budgeten för 2025 inkluderat medel för att installera nya fartkameror med AI-teknologi. Målet är att placera 160 fler kameror runt om i landet och utrusta dem med AI som kan upptäcka brott mot både hastighets- och säkerhetsregler. Totalt har den franska regeringen avsatt 46 miljoner euro för denna satsning de kommande åren.

Det finns dock ett starkt motstånd i Frankrike, där organisationen “40 Miljoner bilister” har kritiserat den här tekniken. De menar att regeringen borde satsa på förebyggande åtgärder, som fler poliskontroller, istället för att använda AI för att driva in böter. Enligt organisationen kommer kamerorna bara att skapa osäkerhet och irritation bland bilisterna, som nu oroar sig för en ökning av trafikböter.

LÄS: Då tar trafikkameran bilden

 

Diskussion om AI-kamerornas framtid

Även om dessa nya fartkameror med AI hyllas för att öka trafiksäkerheten, råder det delade meningar om effekten på samhället och bilisterna. Debatten fortsätter kring balansen mellan säkerhet och övervakning, och det återstår att se hur fler länder väljer att hantera frågan.

 

 

Försäkring

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Liknande nyheter