Regeringen slår till mot snabblån genom ett förslag på nya krav som kan förändra branschen helt. Snabblåneföretag kan behöva ansöka om banktillstånd – annars får de lägga ner. Förändringen syftar till att minska överskuldsättningen i Sverige och ge hårdare tillsyn över kreditgivning. Med högre krav hoppas regeringen bromsa utvecklingen där allt fler fastnar i skuldfällan. Men kritiker menar att regleringen kan minska konkurrensen och göra det svårare för konsumenter att få lån.
Missa inga viktiga nyheter och guider – Nyhetsbrev
Strängare regler – snabblåneföretagen i fara
Regeringen kan slå till mot snabblån genom att införa hårdare krav på kreditgivare. Nu krävs banktillstånd för att få fortsätta verksamheten, vilket kan tvinga många bolag att stänga ner. Förändringen är en del av regeringens arbete för att bekämpa överskuldsättning i Sverige. Långivare bör uppfylla samma krav som banker för att få låna ut pengar till privatpersoner.
GUIDE: Hur du sänker räntan på ditt privatlån
Banktillstånd eller nedläggning – företagen måste välja
I dagsläget finns runt 70 snabblåneföretag i Sverige. Med de nya reglerna skulle de behöva ansöka om banktillstånd för att fortsätta sin verksamhet. Ansökan görs via Finansinspektionen och kostar 1,5 miljoner kronor. FI har sedan sex månader på sig att fatta beslut.
Genom att kräva banktillstånd hoppas regeringen på en mer ansvarsfull kreditgivning. Endast banker ska få ge ut konsumentkrediter, vilket innebär skärpta tillsynskrav. De företag som inte kan eller vill uppfylla de nya reglerna får istället stänga ner.
GUIDE: Så undviker du onödiga lån
Vad händer med snabblånen efter lagändringen?
Regeringen slår till mot snabblån för att förhindra att fler hamnar i skuldfällan. Samtidigt menar kritiker att förändringen kan minska konkurrensen och leda till högre lånekostnader.
Jämförelsetjänsten Lendo varnar för att konsumenter kan få färre alternativ om snabblåneföretag försvinner. De menar att det vore som att jämförelsesajter för flyg tvingades starta egna flygbolag för att få fortsätta sin verksamhet.
Den nya lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.