Så kan du få 30% tjänstepension: Istället för 4,5%

okt 18, 2024

För de flesta med en fast anställning och som är över 25 år, gör arbetsgivaren en avsättning på mellan 4,5 och 6 procent av bruttolönen till tjänstepension. Den här avsättningen gäller på inkomster upp till takbeloppet på 7,5 inkomstbasbelopp (47 625 SEK i månaden 2024). Men om du tjänar mer än den gränsen är det vanligt i avtalsvillkoren att arbetsgivaren avsätter hela 30% tjänstepension på den överskjutande delen av inkomsten upp till 190 500 kr/månad, vilket också motsvarar villkoren i många kollektivavtal.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Så fungerar pensionspyramiden och din tjänstepension

Den totala pensionen illustreras ofta som en “pyramid” där olika delar bidrar till din framtida inkomst. Pyramiden består av:

Så fungerar pensionspyramiden

  • Allmän pension – 16 procent av lönen avsätts varje år.
  • Premiepension (PPM) – 2,5 procent av lönen sätts in här varje år.
  • Tjänstepension – arbetsgivaren sätter vanligtvis av mellan 4,5 och 6 procent, med möjlighet till 30% tjänstepension för högre inkomster.
  • Eget sparande – inkluderar privat sparande i tex ISK.

 

Arbetsgivarens avsättningar till tjänstepension baseras på lön upp till ett tak på 47 625 kronor. För inkomst över detta belopp, särskilt i kollektivavtal, kan 30% tjänstepension avsättas på överskjutande del, vilket gör en extremt stor skillnad för den totala pensionen. Anledningen att man går från 4,5% till 30% handlar nog mest om att kompensera höginkomsttagare gällande den statliga skatten (du betalar 20% statlig skatt utöver kommunalskatten efter en viss inkomst)

 

Tänk på att maxa ditt sparande!

Tänk på att maxa ditt sparande!

Vill du ha större kontroll över din framtida pension? Eget sparande i exempelvis ISK kan komplettera tjänstepensionen. Börja spara tidigt för att få ut så mycket som möjligt – ett extra sparande kan betyda mycket när du väl går i pension.

 

LÄS: Vad är tjänstepension?

LÄS: Hur du sparar till din pension

 

 

Min kurs

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter