Så kan nya poliser slippa studielån
Regeringen presenterar en ny satsning som kan göra att framtida poliser slipper studielån. Med målet att locka fler till yrket och stärka rättsväsendet föreslår de att studielånen avskrivs för de som börjar sin polisutbildning hösten 2024 eller senare. Detta är en del av regeringens större satsning på rättsväsendet, där hela 3,5 miljarder kronor tillförs i nästa års budget.
Att slippa studielån är ett stort steg för att göra polisyrket mer attraktivt. Många hoppas att detta inte bara kommer att locka unga, utan även de som vill byta karriär mitt i livet. Genom att erbjuda ekonomisk lättnad kan fler människor våga ta steget och söka till polisutbildningen.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Miljarder till rättsväsendet – och poliser kan slippa studielån
Regeringen har även avsatt stora belopp till andra delar av rättsväsendet, såsom Kriminalvården, domstolarna och Säkerhetspolisen (Säpo). Polisen får 1,38 miljarder kronor nästa år, och Kriminalvården får 888 miljoner. De nya satsningarna ska leda till att poliskåren växer, att Säpo kan hantera nya hot och att rättssystemet kan hantera fler ärenden.
För att nya poliser ska slippa studielån, följer regeringen Sverigedemokraternas tidigare förslag om att återgå till en betald polisutbildning. SD-ledaren Jimmie Åkesson ser detta som ett viktigt steg för att göra polisyrket mer konkurrenskraftigt jämfört med andra säkerhetsyrken, såsom officerare och Kustbevakningen, som redan har betalda utbildningar.
Ökad polistäthet och framtida mål
Regeringens långsiktiga mål är att Sveriges poliskår ska växa till en nivå där vi har lika många poliser per invånare som EU-genomsnittet. Det är ännu oklart exakt hur många nya poliser detta kommer innebära eller när målet ska vara uppnått. Vad som är klart är att en starkare och mer synlig polis ska finnas lokalt för att öka tryggheten i hela landet.
Är avskrivna studielån lösningen?
Att avskriva studielån kan ses som en effektiv metod för att locka fler till polisutbildningen. Men är detta tillräckligt för att verkligen öka rekryteringen, eller behövs ytterligare reformer, såsom bättre löner och arbetsvillkor
Källhänvisning:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KM6wne/nya-miljarder-till-rattsvasendet