Så mycket bör föräldrar spara till barnen

aug 24, 2024

Kort version

Föräldrars sparande till sina barn varierar kraftigt beroende på deras inkomst, vilket kan påverka barnens framtidsmöjligheter. Höginkomsttagare sparar mer, medan låginkomsttagare minskar sitt sparande. Det är viktigt att justera sparandet efter inflationen och ha tydliga mål för att underlätta barnens övergång till vuxenlivet.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Så mycket bör föräldrar spara till barnen

Det finns en tydlig trend när det gäller hur mycket föräldrar sparar till sina barn, och den är starkt kopplad till föräldrarnas inkomster. Detta kan leda till stora skillnader i barnens framtidsmöjligheter. Sparandet bör egentligen vara betydligt högre, med hänsyn till den allmänna inkomstutvecklingen.

Enligt en ny rapport från Länsförsäkringar sparar föräldrar i genomsnitt 597 kronor per barn och månad. Detta är en ökning med 76 kronor från förra året, men denna ökning drivs främst av höginkomsttagare. Samtidigt har låginkomsttagare minskat sitt sparande till barnen.

Hur mycket vill du spara till dina barns 18-årsdag? Månadsbeloppet gör stor skillnad på slutresultatet:
200 kr per månad ger 84 183 kr
400 kr per månad ger 168 367 kr
600 kr per månad ger 252 550 kr
800 kr per månad ger 336 734 kr
1000 kr per månad ger 420 918 kr
Räknat på 7 % årlig ränta under 18 år

 

Ekonomiska skillnader påverkar barnens framtid

Det finns en tydlig polarisering som kan påverka barnens framtidsmöjligheter och deras möjlighet att exempelvis köpa en egen bostad. Höginkomsttagare sparar i genomsnitt 675 kronor per månad per barn, medan låginkomsttagare sparar endast 375 kronor.

Undersökningen visar också att många föräldrar har minskat sitt sparande på grund av den sämre ekonomiska situationen, särskilt ensamstående föräldrar och hushåll med låg inkomst. Bland dessa grupper har 22 respektive 36 procent minskat sitt sparande, jämfört med 14 procent bland alla barnföräldrar.

 

Vikten av att spara till barnen

Var åttonde förälder sparar inget alls till sina barn, och här är låginkomsttagare överrepresenterade. Dessutom ökar antalet föräldrar som använder barnens sparpengar för att klara vardagen. Westerberg påpekar att det är viktigt att spara för att underlätta barnens övergång till vuxenlivet, som ofta kostar mer än man tror. Små skillnader i sparandet idag kan leda till stora belopp över tid.

Sparandet håller inte jämna steg med inkomstutvecklingen. För tio år sedan låg snittsparandet på 515 kronor per barn och månad. Med en ökning av nettoinkomsterna på 41 procent sedan dess borde sparandet idag vara 735 kronor, inte 597 kronor.

Kostnader för körkort och bostäder ökar med tiden, vilket innebär att man måste justera sparandet i takt med inflationen eller löneutvecklingen för att behålla köpkraften. Att ha ett tydligt mål med barnsparandet gör det lättare att bryta ner summan i ett rimligt månadssparande och anpassa risken.

Förklaringar av svåra ord:

  • Polarisering* – Uppdelning i två tydliga motsatta grupper.
  • Segmentera* – Dela in i olika delar eller segment.
  • Nettoinkomster* – Inkomst efter skatt och avdrag.

 

 

En bättre privatekonomi som sänker dina lån

En bättre privatekonomi som sänker dina lån

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning
https://www.privataaffarer.se/privatekonomi/hushallsekonomi/ekonomen-sa-mycket-mer-borde-foraldrar-spara-till-barnen/

Liknande nyheter