Så påverkar Riksbankens styrränta din plånbok

okt 30, 2024

I dagens osäkra ekonomiska klimat spelar Riksbankens beslut att justera styrräntan en avgörande roll för din privatekonomi. Men hur påverkar Riksbankens styrränta din plånbok? Den här artikeln går igenom de viktigaste som varje hushåll bör känna till.

 

Direkt inverkan på lån och besparingar

Direkt inverkan på lån och besparingar

Riksbankens styrränta har en omedelbar effekt på dina lån och sparpengar. Har du rörliga bolån eller krediter? Då kan en sänkning av styrräntan innebära att din månadskostnad för dessa lån sjunker. Detta eftersom bankernas räntor ofta följer Riksbankens riktlinjer. Om till exempel styrräntan sänks med 0,25 procent kan din månadsbetalning på ett bolån på 2 miljoner kronor minska med flera hundra kronor, vilket innebär mer pengar i plånboken varje månad. Vill du få lägsta möjliga ränta på dina lån så rekommenderar jag att du jämför mellan olika långivare. 

För den som sparar pengar kan det däremot bli svårare att hitta sparalternativ som ger bra avkastning utan att ta på sig högre risker. När styrräntan är låg eller till och med negativ, minskar avkastningen/sparräntan på sparkonton och räntebärande investeringar. Sparräntan på sparkonton minskar eftersom banken får låna pengar billigt från Riksbanken, då behöver de inte längre locka dig med hög sparränta för att du ska spara hos dem. Här kan du hitta den högsta sparräntan!

 

Indirekta konsekvenser för konsumtion och ekonomi

Indirekta konsekvenser för konsumtion och ekonomi

Riksbankens räntesänkningar syftar till att stimulera ekonomin genom att uppmuntra till mer lån och konsumtion. När hushållen har lägre lånekostnader (låg ränta på sina lån) ökar deras köpkraft, vilket i sin tur kan leda till ökad konsumtion. Detta hjälper ekonomin att hålla igång, särskilt under perioder av lågkonjunktur. Men när efterfrågan på varor och tjänster stiger snabbare än utbudet kan priserna börja öka, vilket skapar inflation. Därför måste Riksbanken noggrant balansera sina beslut för att undvika att ekonomin överhettas. Målsättningen för Riksbanken är att hålla styrräntan på runt 2%.

 

Långsiktig påverkan

Trots att en lägre styrränta kan ge en ekonomisk lättnad för många låntagare, finns det risker att ta hänsyn till. Om räntorna förblir låga under en längre tid, kan hushåll lockas att ta på sig större lån än de egentligen har råd med, vilket kan leda till finansiella problem i framtiden. Det är därför viktigt att vara medveten om hur Riksbankens styrränta påverkar din plånbok och att anpassa din ekonomiska strategi därefter.

  • Styrränta* – den ränta som Riksbanken bestämmer och som påverkar övriga räntor i ekonomin.
  • Lågkonjunktur* – en period då ekonomin växer långsammare eller krymper, vilket ofta leder till högre arbetslöshet.
  • Diversifiera* – att sprida risker genom att investera i olika typer av tillgångar eller marknader.

 

Tre tips för att förbättra din privatekonomi:

  1. Amortera på dina lån: Utnyttja den lägre räntan för att betala av dina skulder snabbare. Du har ju mer pengar över än innan, använd dem till att amortera eller varför inte investera?
  2. Diversifiera dina investeringar: Sök efter investeringsalternativ som inte enbart är räntebärande. Om styrräntan sjunker så kommer även sparräntan på ditt sparkonto minska. Överväg att lägga en del av dina pengar, som ligger på sparkontot, på andra investeringsalternativ som tex aktier eller fonder.
  3. Håll koll på dina utgifter: Undvik att öka din konsumtion bara för att din månadskostnad har minskat. Tänk på att det inte är “allt eller inget” dvs du kan ju öka din konsumtion men kanske inte med hela minskningen?

 

INTRESSANTA ARTIKLAR:

LÄS: STYRRÄNTAN KOMMANDE 12 MÅNADER: PROGNOS

LÄS: VARFÖR DU ALDRIG BORDE BINDA EN DEL AV DIN BORÄNTA

 

Allt gott!

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Liknande nyheter